Cerebrale Parese
Cerebrale Parese (CP) is een beschadiging van de hersenen. De beschadiging wordt tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling of kort na de geboorte opgelopen. CP is in Nederland de meest voorkomende oorzaak van (motorische) handicaps bij kinderen. De handicaps worden meestal gedurende het eerste levensjaar duidelijk. Vaak gaat het om een spastische verlamming ergens in het lichaam. Binnen Vogellanden worden zowel kinderen als volwassenen met CP behandeld.
Oorzaak
De beschadiging van de hersenen, kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder staan een aantal oorzaken opgesomd:
- Zuurstofgebrek rondom de geboorte.
- Een bloeding in de hersenen rondom de geboorte.
- Een bloeding of een infectie van de baarmoeder tijdens de zwangerschap.
- De ontwikkeling van een waterhoofd.
- Vroeggeboorte.
- Laag geboortegewicht.
- Door ziekte van de moeder tijdens de zwangerschap.
- Door een ongeval.
- Door een hersenziekte na de geboorte.
- Gebruik van alcohol of drugs door de moeder tijdens de zwangerschap kan leiden tot CP.
Symptomen
Soms is het meteen al duidelijk dat een baby een hersenbeschadiging heeft. Andere keren wordt de ontstane stoornissen pas later ontdekt. Meestal zijn de ouders de eersten die vermoeden dat hun kind zijn of haar motoriek niet goed ontwikkelt. Door de beschadiging zijn de hersenen niet in staat om de juiste spanning aan de spieren door te geven en ze onderling op de goede manier te laten samenwerken.
Cerebrale parese kan onderverdeeld worden in drie typen: het spastische type, het dyskinetische type en het atactische type. Het onderscheid wordt gemaakt aan de hand van het type bewegingsprobleem.
Spastische cerebrale parese komt het meest voor. Hierbij is er sprake van spierstijfheid; ook wel spasticiteit genoemd. Het kost veel moeite om zich te verplaatsen en om voorwerpen vast te pakken en los te laten.
Bij het dyskinetische type treden er ongewilde bewegingen op, met een grote beweeglijkheid als gevolg. Spreken, slikken, eten en het vastpakken van voorwerpen is lastig. Door de lage spierspanning kunnen ook zitten en lopen problemen geven.
Het atactische type komt zelden voor. Dit type zorgt voor problemen bij het coördineren van bewegingen en bij het bewaren van evenwicht. Ook het vermogen om diepte in te schatten is aangetast. Vooral kinderen staan wankel op hun benen en zetten hun voeten abnormaal wijd uit elkaar.
Op latere leeftijd
Bij een lichte hersenbeschadiging is het mogelijk dat het kind geen last meer heeft van CP tegen de tijd dat hij of zij naar school gaat, maar in de meeste gevallen heeft CP levenslange gevolgen. Er zijn wel verschillende behandelingen om de kwaliteit van leven te verbeteren. Ook wordt CP in de loop van de jaren niet erger; de beschadiging van de hersenen die CP veroorzaakt blijft constant. Wel kunnen mensen met CP eerder last krijgen van kwalen die bij anderen zich pas op een veel oudere leeftijd openbaren, zoals artritis en het verlies van mobiliteit.
Behandelingen
Vogellanden biedt een breed scala aan onderzoeks- en behandelmogelijkheden voor de aanpak van de genoemde problemen, zowel op het gebied van therapieën als bijvoorbeeld hulpmiddelen en voorzieningen, sportadvies, dagbesteding, werkgerelateerde problemen en dergelijke.
Er wordt dan ook een behandelteam van specialisten en behandelaren samengesteld om op gecoördineerde wijze aan de diverse problemen te werken. Dit team kan bestaan uit bijvoorbeeld de volgende medewerkers:
Revalidatiearts
De revalidatiearts inventariseert uw klachten en de beperkingen. Aan de hand daarvan wordt er een behandelprogramma samengesteld.
Ergotherapeut
De ergotherapeut denkt met u mee hoe u uw dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld op het gebied van zelfverzorging, verplaatsing buitenshuis, huishouden, hobby’s of werk.
Hij geeft advies over de mogelijke hulpmiddelen en aanpassingen. Verder helpt de ergotherapeut bij het aanvragen van deze zaken bij de gemeente of zorgverzekeraar.
Maatschappelijk werker
De vakgroep maatschappelijk werk van Volwassenenrevalidatie bestaat uit zes ervaren en enthousiaste maatschappelijk werkers die werkzaam zijn binnen verschillende aandachtsgebieden. Zij zijn onderdeel van het multidisciplinair behandelteam dat vanuit een gezamenlijk behandelplan werkt.
De maatschappelijk werkers bieden (psychosociale) begeleiding middels individuele gesprekken, echtpaar- en gezinsgesprekken. Ook begeleiden zij cliënten en/of hun naasten bij de omgang met uw ziekte en/of beperkingen. Thema’s die aan de orde kunnen komen zijn: acceptatie, verwerking en rolverandering. Tevens kan de maatschappelijk werker praktische ondersteuning bieden en cliënten wegwijs maken op het gebied van wet- en regelgeving. Wij coachen onze cliënten naar een zo goed en zelfstandig mogelijk leven.
Psycholoog
De GZ-psycholoog biedt onder andere ondersteuning bij het omgaan met sombere en angstige gevoelens. Daarnaast geeft hij voorlichting en begeleiding bij cognitieve problemen.
Adviseur arbeid
De adviseur arbeid geeft ondersteuning en advies bij vragen rondom werk. Hij brengt de werksituatie en de beperkingen in kaart, legt zo nodig contact met de bedrijfsarts en werkgever, adviseert rondom aanpassingen, ziekte, arbeid en wet- en regelgeving.
Fysiotherapeut
De fysiotherapeut werkt met u aan het opnieuw aanleren van oude vaardigheden, zoals lopen, traplopen en het bewegen van de aangedane arm. Ook helpt hij bij het compenseren van functies die verloren zijn gegaan, zoals leren lopen met een hulpmiddel en het aanleren van eenhandige vaardigheden.
Bewegingsagoog
De bewegingsagoog geeft advies bij vragen rondom het beoefenen van sport.
Activiteitentherapeut
De activiteitentherapeut kan ingeschakeld worden als u behoefte heeft aan adviezen over dagbesteding. De activiteitentherapie (AT) richt zich op uw herstel door het aanbieden van creatieve activiteiten die aansluiten op uw revalidatiedoelen. U kunt dan denken aan houtbewerken, keramische activiteiten of het maken van sieraden. Door middel van deze activiteiten werkt u bijvoorbeeld aan het herstel van uw aangedane arm of aan het verbeteren van de stabalans.
Soms kunt u door uw beperkingen niet meer uw hobby uit voeren. De activiteitentherapeut gaat dan samen met u op zoek naar aanpassingen om dit weer mogelijk te maken. Ook is het mogelijk dat de activiteitentherapeut samen met u kijkt naar nieuwe vormen van dagbesteding. Hierbij kunt u denken aan passend vrijwilligerswerk of reguliere cursussen. Daarnaast kunt u advies krijgen over de mogelijkheden binnen gespecialiseerde dagbesteding zoals een activiteitencentrum (AC).
Meer informatie
BOSK is een vereniging voor mensen met een lichamelijke handicap. Een van de aandachtsgebieden die zij hebben is CP.
Zie www.bosk.nl
Contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact op met Vogellanden, via (038) 498 11 11 of volwassenrevalidatie@vogellanden.nl.
Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging. Bent u verhinderd? Neem dan zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.