Behandeling bij kinderen
Kinderen (0-18 jaar) kunnen naar het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) van Vogellanden verwezen worden om diverse redenen. Ons doel is dat uw kind zich op zijn of haar gemak gaat voelen in de tandartsstoel. Een behandeling kan hierdoor prettiger verlopen. Daarnaast geven we u en uw kind adviezen en begeleiding om het gebit gezond te houden.
Onderstaande film laat zien hoe het kinderteam van Vogellanden te werk gaat.
Waarom naar het CBT?
Kinderen worden naar het kinderteam verwezen als het niet goed lukt om de behandeling bij de eigen tandarts uit te voeren. De reden dat de behandeling moeilijk verloopt, kan heel verschillend zijn. Kinderen worden bijvoorbeeld verwezen doordat ze heel bang zijn, een ernstig aangetast gebit hebben, ontwikkelingsstoornissen aan hun gebit hebben of doordat ze gedragsproblemen laten zien die de behandeling bemoeilijkt (bijvoorbeeld vanuit een diagnose ADHD of autisme).
Werkwijze
In overleg met u en uw huistandarts neemt het CBT de behandeling van uw kind tijdelijk over. Het team bestaat uit tandarts-pedodontologen, kindertandartsen, tandartsassistenten, preventieassistenten, kinder- en jeugdpsychologen, mondzorgkundige, fysiotherapeut, manager en secretaresses. We hebben allemaal een speciale opleiding gevolgd om in de bijzondere tandheelkunde te mogen werken. Samen hebben we één doel: het gewoon goed doen!
De eerste afspraak staat in het teken van kennismaking. Er zullen veel vragen gesteld worden aan u als ouder en aan uw kind, waarbij er ook ruimte is voor vragen aan de tandarts. Bij de uitnodigingsbrief voor het intakegesprek wordt hier aanvullende informatie over meegestuurd.
In de vervolgafspraken wordt in overleg een behandelplan opgesteld. Hierin wordt vermeld wat nodig is de mond van uw kind weer gezond te maken, waarbij extra aandacht is voor het opdoen van positieve ervaringen in de tandartsstoel. Het streven is dat uw kind goed te behandelen is in de tandartsstoel, waarna wij weer terugverwijzen naar de eigen tandarts.
Gemiddeld zien we kinderen zes keer voordat een behandeling klaar is. Sommige kinderen zijn sneller klaar, maar er zijn ook kinderen die meer tijd nodig hebben om te wennen aan de verschillende behandelingen in de tandartsstoel. Soms zien we dat een kind een bepaalde behandeling nodig heeft, maar dat hij of zij – na goed oefenen – de behandelingen in de tandartsstoel nog erg moeilijk vindt. In deze gevallen kan in overleg met het behandelteam en u als ouder(s) een behandeling onder narcose als onderdeel van het behandelplan worden opgenomen.
Wanneer de mond van uw kind weer gezond is en de behandeling in de tandartsstoel beter lukt, bespreken we het vervolg. We bespreken dan met u als ouder(s) of uw kind nog een tijdje bij ons onder controle blijft of dat hij of zij weer naar de eigen tandarts kan gaan.
Contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact op met Vogellanden, via (038) 498 15 55 of cbt@vogellanden.nl. Het centrum is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur.
Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging. Bent u verhinderd? Neem dan zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.