Multitrauma
Wanneer u door een ernstig ongeluk meerdere letsels oploopt noemen we dit een multitrauma. Door een val, klap, botsing, verdrukking of explosie kan er letsel zijn aan botten, gewrichten, spieren, zenuwen, organen, ruggenmerg of hersenen. Afhankelijk van de aard van het letsel zorgt een multitrauma voor tijdelijke of blijvende beperkingen.
Bij multitrauma gebruiken we twee verschillende benamingen om de ernst van het trauma aan te geven:
- Hoog energetisch trauma: een trauma dat ontstaan is doordat iemand iets met grote kracht, snelheid en / of massa tegen zijn lichaam heeft gekregen. Enkele voorbeelden: door een val van vijf meter of hoger. Of door een verkeersongeval waarbij de auto harder dan 50 km/u tegen een stilstaand object is gereden. Het letsel kan bestaan uit verschillende botbreuken, letsel aan organen, ruggenmerg en hersenen.
- Laag energetisch trauma: een trauma dat ontstaan is doordat iemand iets met minder grote kracht, snelheid en / of massa tegen zijn lichaam heeft gekregen. Bijvoorbeeld door een val van een hoogte tot vijf meter. Of door een verkeersongeval waarbij de auto tot 50 km/u tegen een stilstaand object is gereden. Het letsel kan bestaan uit botbreuken, letsel aan organen, ruggenmerg en hersenen.
Revalideren in Vogellanden
Na ontslag uit het ziekenhuis kunt u verder revalideren in Vogellanden. Revalidatie in ons centrum kan u helpen weer zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Dit kan klinisch of poliklinisch. De revalidatie kan enkele weken of meerdere maanden duren. Hoe lang u revalideert is afhankelijk van uw persoonlijke situatie, het soort trauma, de ernst van het trauma en de gevolgen ervan.
Het hebben van multitrauma is zeer ingrijpend. Zowel voor u als uw naasten. Uw naasten, bijvoorbeeld uw partner en / of gezinsleden worden betrokken bij de behandeling.
Behandelfase
Aan het begin van de behandelfase maakt u kennis met de behandelaren van het team. Uw hulpvragen worden in kaart gebracht. Om een beeld te krijgen van uw functioneren worden observaties en onderzoek gedaan. U stelt samen met de behandelaren uw behandeldoelen op. Deze doelen worden vastgelegd in een behandelplan. U leert zo goed mogelijk om te gaan met de gevolgen van uw trauma. Het streven is dat u zo zelfstandig mogelijk deelneemt aan het dagelijks leven.
Voorbeelden waar doelen op gericht kunnen zijn:
- Arm- en handfunctie
- Conditie
- Intimiteit en seksualiteit
- Gebruik van hulpmiddelen
- Koken en huishouden
- Lopen
- Rouw en verliesverwerking
- Werk, school en vrije tijd
- Zelfverzorging
Binnen multitrauma is hydrotherapie een specifieke behandeling. Hydrotherapie is het bewegen in warm water waarbij het mogelijk is om onbelast te bewegen. Hierdoor kunnen er oefeningen gedaan worden die op het droge nog niet mogelijk zijn. Een voorwaarde voor hydrotherapie is dat eventuele wonden dicht zijn.
U kunt naast de individuele therapieën verschillende groepsbehandelingen volgen.
Contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen neemt u dan contact op met het medisch secretariaat.
Bij klinische revalidatie: via telefoonnummer (038) 498 13 79 of per mail kliniek@vogellanden.nl.
Bij poliklinische revalidatie: via telefoonnummer (038) 498 13 15 of per mail volwassenrevalidatie@vogellanden.nl.