Neuropsychologisch onderzoek
Uw revalidatiearts heeft u verwezen voor een neuropsychologisch onderzoek. Hier vindt u uitleg over wat dit onderzoek inhoudt.
Gevolgen van een hersenaandoening
De klinische neuropsychologie houdt zich bezig met veranderingen in het denken, doen en voelen na een hersenaandoening. Wanneer er iets met de hersenen is gebeurd, kan dat verschillende gevolgen hebben. Sommige gevolgen zijn direct zichtbaar, zoals het niet meer goed kunnen bewegen van een arm of een been. Andere gevolgen zijn minder direct zichtbaar.
De hersenen zijn op te vatten als een soort computer die al het doen en laten, maar ook het denken en voelen, regelt. Iemand die een hersenaandoening heeft, kan hij eerder afgeleid zijn, dingen snel vergeten, prikkelbaar of juist erg passief zijn. In een aantal gevallen zijn de veranderingen zo subtiel dat ze alleen opvallen als er heel goed op wordt gelet. Tijdens het revalidatieproces is het belangrijk om na te gaan in hoeverre er dergelijke gevolgen van de hersenaandoening zijn opgetreden. De revalidant zelf, zijn of haar omgeving en de behandelaren kunnen daar dan rekening mee houden. Ook als er gedacht wordt aan het hervatten van werk of andere taken, kan het belangrijk zijn om te bepalen wat men mentaal wel of niet goed meer kan. In een aantal gevallen kan een training zinvol zijn om te leren omgaan met deze veranderingen.
Het onderzoek
Het onderzoek naar de gevolgen van uw aandoening bestaat uit verschillende onderdelen. Eerst vindt er een gesprek plaats met u en eventueel uw partner of familieleden. Vervolgens wordt u geobserveerd door verschillende leden van het behandelteam.
Dan is het tijd voor een gericht neuropsychologisch onderzoek. Hierbij worden verschillende cognitieve functies, zoals aandacht, waarneming en geheugen, onderzocht met behulp van psychologische tests. Mogelijk worden er ook vragenlijsten aan u voorgelegd. Een tekenopdracht, het navertellen van een verhaal en het maken van puzzels zijn mogelijke testen. Doorgaans duurt het afnemen hiervan zo’n twee tot vier uur. De duur is afhankelijk van het soort onderzoek. Als u een leesbril nodig heeft, is het noodzakelijk dat u deze meebrengt.
De testen worden afgenomen door de psychologisch medewerker. Binnen vier weken na het laatste testonderzoek bespreekt de psycholoog de resultaten van het onderzoek met u. Een verslag van het onderzoek wordt naar de revalidatiearts en het behandelteam verzonden. Het rapport is niet bedoeld als een beoordeling, maar als een hulpmiddel bij het opstellen van een behandelplan of ter advisering. Het wordt naar niemand buiten Vogellanden verzonden zonder dat u daar uitdrukkelijk toestemming voor heeft gegeven. Net als bij uw medisch dossier, heeft u ook bij dit rapport inzagerecht en kunt u om een kopie van het rapport vragen. De bewaartermijn voor het rapport is vijftien jaar.
Contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact op met de vakgroep psychologie van Vogellanden, via (038) 498 13 15 of info@vogellanden.nl.
Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging. Bent u verhinderd? Neem dan zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.