Oncologische revalidatie
Vogellanden biedt medisch specialistische oncologische revalidatie aan mensen die kanker hebben of hebben gehad. We stemmen de behandeling af op uw situatie, wensen en doelen. U leert hierdoor zo goed mogelijk te functioneren in uw dagelijkse leven, zowel lichamelijk, psychisch als sociaal.
Waarom revalidatie bij kanker?
Kanker is een ingrijpende ziekte die grote gevolgen kan hebben voor uw dagelijks leven. Tijdens en na de behandeling van kanker kunt u last krijgen van allerlei klachten, zoals: een verminderde conditie, vermoeidheid, slaapproblemen, angst, depressie, pijn en onzekerheid. Deze klachten kunnen lang aanhouden en verschillen per persoon.
Uw behandeling
Intakegesprek
Na aanmelding nodigen we u uit voor een intakegesprek met de revalidatiearts. Bij de uitnodiging zit een aantal vragenlijsten. U stuurt deze vragenlijsten ingevuld terug middels de retourenvelop, zodat de revalidatiearts deze tijdens het intakegesprek met u door kan nemen en zo een goed beeld krijgt van uw situatie en hulpvragen. Samen kijkt u of u in aanmerking komt voor ons behandelprogramma en aan welke onderdelen u dan gaat deelnemen.
Onderdelen
De behandeling duurt gemiddeld zestien weken en in die tijd gaat u aan de slag met onderdelen zoals:
- Opbouwen van kracht en conditie.
- Omgaan met angst of depressieve gevoelens.
- Rouw en verliesverwerking.
- Omgaan met verminderde energie
- Goede voeding.
- Werk, school en vrije tijd.
- Lotgenotencontact
Veel van deze onderdelen bieden we in groepsverband aan. In overleg kunnen er ook individuele behandelingen plaatsvinden. Dit is afhankelijk van uw situatie en hulpvragen. Voorafgaand aan deelname heeft u een intakegesprek met de behandelaar die de groep leidt. U stelt samen de behandeldoelen op en om de acht weken evalueren we de doelen tijdens de behandelplanbespreking. We kunnen dan ook nieuwe doelen opstellen.
Groepen
Sport & Spel: De sport- en spelactiviteiten richten zich (in een meestal gezellige en sociale sfeer) op onder andere conditie, balans, coördinatie en het leren doseren van uw uithoudingsvermogen. Ook is er binnen deze groep veel aandacht voor het leren her- en erkennen van uw eigen grenzen.
Bootcamp: In deze groep werkt u tweemaal per week aan uw kracht en uithoudingsvermogen. Hoewel de training in een groep is, is de intensiteit hiervan helemaal aangepast aan uw belastbaarheid.
Leven en kanker: In een besloten groep voeren we gesprekken over thema’s zoals: communicatie, angst, verlies, intimiteit en een veranderd lichaamsbeeld. Het contact met lotgenoten is de kracht van deze groep. In totaal zijn er zeven bijeenkomsten van twee uur.
Energie in balans: In deze besloten groep leert u:
- Welke factoren vermoeidheid kunnen beïnvloeden.
- Over verschillende soorten vermoeidheid.
- Inzicht krijgen in uw dagelijkse activiteiten.
- Inzicht krijgen in energiegevers en energienemers.
- Kennis en vaardigheden op te bouwen binnen uw mogelijkheden.
U krijgt oefeningen aangeboden waarmee u thuis aan de slag kunt. In totaal zijn er vier bijeenkomsten van een uur.
Creatieve ontspanning: U leert door middel van creatieve activiteiten het verschil ervaren tussen inspanning en ontspanning en hoe u eventueel thuis aan de slag kunt. Het contact met lotgenoten is een belangrijk aspect bij deze groep. In totaal neemt u deel aan acht bijeenkomsten van een uur.
Individuele therapie
Arbeidsrevalidatie: Hierbij is er aandacht voor terugkeer naar uw school-/ studie- of werksituatie. U ontvangt hierbij individueel advies en ondersteuning vanuit de adviseur arbeid. Indien nodig wordt afgestemd met bedrijfsarts, werkgever of contactpersoon van de opleidingsinstelling.
Psychologie: Bij klachten van depressie, angst of heftige stress wordt de mogelijkheid geboden voor een individuele behandeling bij de psycholoog.
Diëtiek: Diëtist kan betrokken worden bij de behandeling indien er vragen zijn rondom gezonde volwaardige voeding.
Voor uw omgeving
De gevolgen van kanker zijn ingrijpend, ook voor uw naasten. Wij betrekken ze daarom ook zo veel mogelijk bij uw behandeling. Maatschappelijk werk kan hierin ook een rol spelen.
Meer informatie
Site kankerbestrijding: https://www.kwf.nl
Site patiëntenbeweging: https://nfk.nl
Site met betrouwbare info en ondersteuningsaanbod: https://kanker.nl
Site Nationaal Fonds tegen kanker: http://www.tegenkanker.nl/
Heeft u nog vragen?
Neem dan contact op met het medisch secretariaat: T (038) 498 13 13 E volwassenrevalidatie@vogellanden.nl