Seksualiteit en intimiteit
Mensen met een handicap of chronische ziekte krijgen soms te maken met een verandering van de seksualiteit. Het gaat dan niet alleen om seks met een partner of seks met jezelf, maar het gaat ook over intimiteit en relaties. Veel mensen vinden het lastig om seksualiteit bespreekbaar te maken, waardoor vragen en zorgen niet worden uitgesproken. Het behandelteam van Vogellanden vindt het belangrijk om aandacht te schenken aan seksualiteit. Zo kunnen we problemen op lange termijn helpen voorkomen.
Gevolg van een handicap of chronische ziekte
Het hebben van een handicap of chronische ziekte kan verschillende gevolgen hebben voor uw seksleven. Hieronder worden mogelijke gevolgen genoemd.
- Een handicap of chronische ziekte kan effect hebben op uw motorische vaardigheden. U kunt bijvoorbeeld last hebben van spierzwakte, waardoor het aannemen van bepaalde houdingen moeilijk of onmogelijk voor u wordt.
- Er kan sprake zijn van gevoelsstoornissen, waardoor u aanrakingen niet meer voelt of juist als pijnlijk ervaart.
- Uw medicijnen kunnen een negatieve invloed hebben op uw seksuele functies.
- Uw lichaamsbeeld kan veranderd zijn, waardoor u uzelf minder aantrekkelijk vindt. Ook uw partner kan moeite hebben met uw nieuwe uiterlijk.
- Er kunnen veranderingen zijn op het gebied van de seksuele functies, zoals erectiestoornissen bij mannen of minder vochtafscheiding bij vrouwen. Hierdoor kan gemeenschap pijnlijk of zelfs niet meer mogelijk worden.
- Soms is er veel minder of juist veel meer behoefte aan seks. Ook kan het zijn dat partners verschillende seksuele behoeften hebben gekregen. Dit kan voor spanningen in relaties zorgen.
- Er kan sprake zijn van incontinentie, waardoor seksualiteit uit schaamte soms vermeden wordt. Incontinentie kan ook voor praktische problemen zorgen.
- Door somberheid of stemmings- en verwerkingsproblemen kan de zin in seks afnemen.
Behandelteam van Vogellanden
Het is belangrijk om vragen of zorgen omtrent seksualiteit bespreekbaar te maken. In een gesprek met de revalidatiearts of maatschappelijk werker kunt u uw vragen kwijt. Mocht u zich meer vertrouwd voelen bij iemand anders uit het behandelteam, dan kunt u uw vragen uiteraard ook aan hem of haar voorleggen.Voorbeelden van veel voorkomende vragen en problemen zijn:
- Kan ik nog wel plezier beleven aan seks?
- Ik heb meer of minder zin in seks.
- Ik voel weinig meer tijdens het vrijen.
- Ik word minder opgewonden (minder vochtig of minder stijf).
- Welke hulpmiddelen kan ik gebruiken?
- Ik heb pijn bij het vrijen.
- Wat is het effect van mijn ziekte of handicap op mijn seksleven?
De revalidatiearts informeert u zo goed mogelijk over de (mogelijke) invloed van uw aandoening op seksualiteit. In de gesprekken met de maatschappelijk werker kan het onderwerp seksualiteit ook ter sprake komen. Soms kunnen niet al uw vragen binnen Vogellanden beantwoord worden. Er is dan specialistische medische of seksuologische hulp nodig, waarvoor we u kunnen doorverwijzen.
Privacy
Seksualiteit wordt door veel mensen beschouwd als een uiterst privacygevoelig onderwerp. Dit onderwerp zal dan ook niet zonder uw toestemming besproken worden in teamvergaderingen of andere overlegvormen binnen Vogellanden.
Meer informatie
Uitgebreide informatie over seksualiteit kunt u ook op onderstaande websites vinden.
- Rutgers Stichting
Hulpverlening en voorlichting over relaties en seksualiteit. - http://www.intermobiel.com/Themas/Seksualiteit/
Informatie over seksualiteit voor mensen met een handicap. - https://www.sense.info/nl/
Site over relaties en seksualiteit - Flekszorg
Wanneer u of iemand in uw omgeving meer wil dan alleen praten over seks, kan een seksverzorgende uitkomst bieden. - https://www.stichtingsar.nl/
Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling
Contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact op met Vogellanden, via (038) 498 13 15 of info@vogellanden.nl.