Spraak muziek therapie voor afasiepatiënten SMTA
Spraak muziek therapie voor afasiepatiënten kan u helpen als u problemen heeft met praten. Als dit voor u een geschikte vorm van therapie is, zal uw logopedist dit met u bespreken. Hier leggen we uit wat SMTA voor u kan betekenen.
Wat is SMTA?
SMTA is een combinatiebehandeling van logopedie en muziektherapie. Het uitgangspunt van SMTA is het stimuleren van het spreken. Dit wordt gedaan met behulp van muziek, waarbij het ritme en de melodie een belangrijke rol spelen.
Het doel van de behandeling is om u zo vloeiend mogelijk te laten spreken. De muziektherapeut koppelt een melodie aan een klank, een woord of een zin die u wilt oefenen. Tijdens de therapie zingt u de oefening samen met de muziektherapeut en de logopedist. Door de melodie kunt u gemakkelijker klanken, woorden of zinnen vormen.
De muziektherapeut begeleidt het zingen met een muziekinstrument. Na het zingen gaat de oefening over in ritmisch spreken. Daarna volgt het gewone spreken. Door veelvuldig herhalen, wordt het vormen van klanken, woorden en zinnen steeds makkelijker. SMTA helpt u op die manier het spreken te verbeteren.
Spraakapraxie en afasie
SMTA is geschikt voor u als u een spraakapraxie en/of een afasie heeft. Een spraakapraxie is een stoornis in het programmeren van de articulatie. Hierdoor is het vormen van klanken en woorden moeilijk. Afasie is een taalstoornis die ontstaat door niet aangeboren hersenletsel. Er zijn verschillende typen afasie. Niet alle typen zijn geschikt voor de SMTA- behandeling. Er zijn twee typen afasie die in Vogellanden met SMTA behandeld worden:
- Afasie waarbij u problemen heeft met het vormen van klanken en woorden. Bij deze vorm van afasie werken we tijdens SMTA vooral aan het vloeiend spreken.
- Afasie waarbij u niet of nauwelijks kunt spreken. In de behandeling werken we aan het vergroten van belangrijke verbale uitingen in uw dagelijks leven.
Werkwijze
De inhoud van SMTA is afgestemd op uw spraakproblemen en op uw persoonlijke doelstellingen; de therapie is maatwerk. Het aantal benodigde behandelingen verschilt per revalidant. Een behandeling bestaat uit twee behandelsessies, van dertig minuten per week.
Contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact op met uw logopedist via (038) 498 11 11 of info@vogellanden.nl.