Veranderingen in de mond na een gebits- of kaakbehandeling
Bij een behandeling aan het gebit of de kaak vindt een verandering in de mond plaats. Deze verandering zorgt soms voor een reactie van de tong, wangen, lippen of kaken. Dat is vaak even wennen. Hier krijgt u informatie over de veranderingen en advies over wat u kunt doen bij klachten.
Normale situatie van de mond
De mond in rust
Als u niet eet, praat, drinkt of slikt, dan is de mond in rust. Hierbij zijn de lippen gesloten en raken de tanden en kiezen elkaar niet. Gesloten lippen zorgen voor een natuurlijke druk tegen uw tanden. In rust ligt uw tong tegen het gehemelte en uw tongpunt tegen het randje achter uw boventanden. De zijranden van de tong raken de binnenkant van de kiezen in de bovenkaak. U ademt in en uit door de neus. De wangen zijn ontspannen; ze voelen soepel als u erop drukt.
De mond in beweging
De belangrijkste bewegingen van de mond zijn praten, eten, drinken en slikken. Voor het kauwen van voedsel gebruikt u uw kiezen; deze malen het voedsel fijn. Hierbij komen de kiezen regelmatig op elkaar. Ook als u voedsel of dranken doorslikt, komen de kiezen op elkaar.
Lippen
De lippen zorgen ervoor dat we tijdens het eten en drinken niet knoeien. Bij het spreken bepalen de lippen de klinkers en enkele medeklinkers, zoals de p en b. Zegt u een ‘oo’, dan zijn uw lippen ronder. Zegt u een ‘ie’, dan zijn de lippen breed.
Tong
De tong zorgt voor het transport van het voedsel naar links en rechts in de mond en naar de keel. Uw tong is belangrijk tijdens het kauwen en slikken. Verder is uw tong belangrijk bij de spraak, want hiermee maakt u veel medeklinkers.
Veranderingen van het gebit
Aan het gebit kunnen diverse veranderingen worden aangebracht, zoals:
- Het ondergaan van een kaakoperatie, waarbij de onder- en/of bovenkaak in een andere positie wordt gebracht.
- Het plaatsen van implantaten.
- Het vervaardigen van protheses, in de vorm van een volledig nieuw gebit of een deel daarvan.
- Het maken van vullingen.
- Het plaatsen van kronen en bruggen.
Bij alle ingrepen verandert er iets in uw mond. Soms kunnen er problemen blijven bestaan, ook al is de behandeling geslaagd. Uw tandarts kijkt dan met u of er misschien een andere oorzaak is voor de klacht(en).
Veranderingen in de mond
Uw lippen, wangen, tong of kaken kunnen reageren op veranderingen aan uw gebit. Hieronder worden enkele voorbeelden van veranderingen genoemd.
- U heeft moeite met de lipsluiting, waardoor bijvoorbeeld een droge mond kan ontstaan.
- U zoekt met uw tong steeds de plaats op waar de tandarts heeft behandeld, waardoor u de mond niet meer in rust kunt houden.
- U heeft last van spanning in de kauwspieren, waardoor u een vermoeid gevoel in de wangen krijgt. Deze spanning ontstaat doordat u bijvoorbeeld de kiezen meer op elkaar heeft.
Het spreekt voor zich dat hoe eerder u een van deze veranderingen opmerkt, des te eerder u kunt proberen deze te voorkomen.
Fysiotherapie en/of logopedie
Ondervindt u problemen? Misschien kan uw tandarts met een kleine verandering in uw mond al voldoende oplossen. Blijft u klachten houden en lukt het niet de normale positie weer terug te vinden? Dan kan de fysiotherapeut en/of de logopedist gespecialiseerd in het kauwstelsel en mondgewoonten, u daarbij helpen. Uw behandelend tandarts zal dit met u bespreken en u eventueel verwijzen. De fysiotherapeut en/of de logopedist kan via oefeningen met u proberen weer een natuurlijke positie van uw mond te krijgen.
Contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact op met Vogellanden, via (038) 498 15 55 of cbt@vogellanden.nl. Het centrum is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur.
Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging. Bent u verhinderd? Neem dan zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.