Het Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT) Vogellanden bestaat 40 jaar

Nieuws
11-11-2022
Voorlezen
Bestuurder Fenna Eefting doet het welkomstwoord

Het CBT viert vandaag zijn jubileum met het symposium ‘Wijsheid komt met de jaren?’

Bijna een halve eeuw bestaat bijzondere tandzorg voor kwetsbare mensen in de regio Zwolle. Het CBT vierde 11 november zijn jubileum met een bijzonder symposium.

Wat is bijzondere tandheelkunde?

Bij het CBT Vogellanden kunnen volwassenen en kinderen via een verwijzing van huisarts of tandarts terecht voor specialistische tandheelkundige zorg. Dit is zorg aan het gebit en de mond van mensen die niet bij de gewone tandarts terecht kunnen. Vaak zijn dit mensen met complexe tandheelkundige problemen, een verstandelijke, lichamelijke of medische beperking. Of met extreme angst. Voor patiënten die bij het CBT in behandeling komen, wordt meer tijd uitgetrokken dan bij een gewone tandarts. En ze krijgen multidisciplinaire zorg. Dit betekent dat een behandelteam met verschillende behandelaars kijkt hoe de patiënt het beste geholpen kan worden. Deze behandelaren zijn gespecialiseerde tandartsen, mondhygiënistes, gespecialiseerde fysiotherapeuten en psychologen. Het CBT werkt samen met andere behandelaren, ziekenhuizen en zorginstellingen zoals verpleeghuizen in de regio.

Bijna een halve eeuw bijzondere tandzorg voor kwetsbare mensen

De basis van het CBT lag in ziekenhuis de Weezenlanden. In 1982 is daar de afdeling Maxillo Faciale Prothetiek opgericht in samenwerking met de Maatschap Kaakchirurgie. Hieruit is het CBT ontstaan, wat later onder het Isala ziekenhuis valt. Sinds 2014 maakt het CBT deel uit van Vogellanden, Centrum voor revalidatie, bijzondere tandheelkunde en gezonde leefstijl. Er wordt nog steeds veel samengewerkt met Isala.

Een goed bezocht en inspirerend symposium

Bij het symposium waren ruim 100 gasten aanwezig. Bestuurder van Vogellanden Fenna Eefting, heette iedereen welkom. Hierna was er een afwisselend programma. Verschillende sprekers vertelden vol passie over hun vak en specialisatie en over de ontwikkelingen binnen bijzondere tandheelkunde. Over de unieke samenwerking en het samenvoegen van expertises vertelde revalidatiearts Maurits Hoonhorst. Hij komt bijvoorbeeld naar het CBT om tandartsen te helpen bij echogeleide botulinetoxine injecties. En de orofaciaal fysiotherapeut van het CBT gaat naar de kliniek van Vogellanden en draait samen spreekuren. Na de presentaties was er een borrel en 's avonds volgde nog een feest voor alle (oud)medewerkers van het CBT.