Elke dag is anders
Jeannet werkt op afdeling Grutto. 'Er zijn drie afdelingen, maar ik sta nu vast op Grutto. Dat vind ik fijn, want dan leer je de mensen echt kennen.' Haar werkdag begint om zeven uur. 'Ik start bij het koffieapparaat, want daar komen de patiënten altijd als eerste. Daarna zet ik het ontbijtbuffet klaar. Om half acht is er overdracht met de verpleging. Dan hoor ik bijvoorbeeld wie nuchter moet blijven of naar het ziekenhuis gaat.' Verder zorgt Jeannet voor tussendoortjes, dieetvoeding, administratie en bestellingen. 'En ’s middags is de lunch voor iedereen tegelijk. Dan helpen sommige patiënten ook mee. Je ziet dat ze daar blij van worden en dat ze soms meer kunnen dan ze zelf denken.'
De sfeer maakt het verschil
Wat haar werk extra leuk maakt, is de sfeer op de afdeling. 'Mensen zeggen vaak: "Wat is het hier fijn, het voelt als een warm bad." In het ziekenhuis is het wat zakelijker. Hier hebben we echt tijd voor mensen.' Ook humor is belangrijk voor Jeannet. 'Ik maak graag een grapje. Want mensen hebben het al moeilijk genoeg. Soms noemen ze me voor de grap de eiwitpolitie. Dan moet iemand meer eiwitten eten, en dan ben ik daar wat strenger op. Maar laatst kreeg ik een briefje van een cliënt: "Jij hebt geholpen dat m’n arm sneller herstelde." Dat vind ik echt mooi.' Soms ontstaan er ook bijzondere contacten op de afdeling. 'Er was eens een cliënt die aan het bellen was in het Duits. Dat duurde maar. Ik stond te wachten. Toen ze ophing, begon ik automatisch in het Duits tegen haar te praten. En zij tegen mij. We moesten allebei zó lachen. Daarna hadden we meteen een klik. Nu heb ik nog zo af en toe contact met haar.'
Gezonde voeding steeds belangrijker
De afgelopen jaren is er veel veranderd. 'Toen ik begon, was het heel anders. We hadden toen bijvoorbeeld veel zoete dingen, zoals chocopasta en hagelslag. Maar ook meer vette vleeswaren. Nu is er veel meer aandacht voor gezonde voeding.' Ook in het contact met patiënten ziet Jeannet verschil. 'Ik leg nu vaker uit waarom goed eten belangrijk is. En dan zie je dat mensen het toch proberen. Iemand die bijvoorbeeld nooit ontbijt, krijg ik dan tóch aan het eten. Dat is mooi om te zien.'
Het mooiste aan haar werk
Jeannet voelt zich gewaardeerd. Door patiënten én collega’s. 'Ik was een tijdje weg van de afdeling. Toen ik terugkwam, zeiden mensen: "Jeannet is er weer!" Dat is fijn om te horen.' Ze lacht als ze zegt dat het mooiste moment van de dag ‘drie uur naar huis’ is. Maar daarna zegt ze: 'Nee hoor, het mooiste is als mensen blij zijn. Als ik iemand heb kunnen helpen. Als iemand dan zegt: "Dank je wel voor je zorg", dan weet ik waarvoor ik het doe.' Haar werk is afwisselend. Soms druk. Maar vooral belangrijk. 'Ik ben blij dat ik dit ben gaan doen en ik heb dagelijks plezier in mijn werk.'