Toegankelijkheidsmenu

Liedjesboekje met gebaren

Nieuws
13-10-2021
Voorlezen
de voorkant van het liedjesboekje

De kinderrevalidatie van Vogellanden brengt boekje uit

Twee logopedisten van de kinderrevalidatie van Vogellanden en een student van het Cibap hebben samen een prachtig liedjesboekje ontwikkeld. In ‘Het jaar door met liedjes en gebaren’ staan bekende kinderliedjes met daarbij duidelijke tekeningen met de ondersteunende gebaren uit de Nederlandse gebarentaal.

 

een foto van een pagina uit het liedjesboek

Uitbeelden vergroot het begrijpen van taal

Binnen de kinderrevalidatie worden kinderen behandeld die een lichamelijke aandoening hebben en daarnaast andere uitdagingen. Vaak is dit op het gebied van spraak en taal. Behandelaren gebruiken tijdens de therapie en in de peutergroepen daarom ‘totale communicatie’. Dat wil zeggen dat zij hulpmiddelen gebruiken zoals foto’s, makkelijke woorden, plaatjes en voorwerpen. En ze wijzen dingen aan. Hierdoor verbetert de taalontwikkeling van de kinderen. Belangrijk onderdeel van deze totale communicatie binnen Vogellanden is het inzetten van ondersteunende gebaren. Deze gebaren worden onder andere gebruikt tijdens het zingen van liedjes.

een foto van een pagina uit het liedjesboek

Mooie samenwerking

Door het enthousiasme van de kinderen en hun ouders heeft Vogellanden besloten een boekje te maken. Dit leidde tot een mooie samenwerking tussen studente An-Yi van der Hoek van het Cibap en logopedisten Aleida Bulsink en Hilde Hofman van Vogellanden. Het resultaat is een uniek boekje waarin 25 kinderliedjes prachtig uitgebeeld staan met gebaren. ‘Het jaar door met liedjes en gebaren’ is een groot succes in de therapeutische peutergroepen. Het boek kan buiten Vogellanden ook een goede aanvulling zijn op bestaand materiaal voor bijvoorbeeld onderwijscentra, andere kinderrevalidatiecentra, kinderdagverblijven of logopediepraktijken.

Bestellen

Het boekje kan voor 15 euro besteld worden door een mail te sturen naar crediteurenadministratie@vogellanden.nl  met daarin de volgende gegevens:

  • Voornaam, achternaam, adres, huisnummer, postcode en woonplaats
  • Aantal exemplaren.

Je krijgt daarna van de afdeling administratie een IBAN nummer, zodat je het geld (15 euro per boekje) kunt overmaken.