Maatregelen corona in Vogellanden
Toegankelijkheidsmenu

Medische toepassing van lachgas in het nieuws

Nieuws
16-08-2022
Voorlezen
Revalidatiearts Maurits Hoonhorst dient een patiƫnt lachgas toe om daarna de behandeling te kunnen uitvoeren.

Revalidatiearts Maurits Hoonhorst van Vogellanden vertelt in Nieuwsuur over het positieve effect van het gebruik van lachgas in behandelingen

 

Lachgas is regelmatig negatief in het nieuws. Vooral het gebruik onder jongeren en de risico’s die aan dit gebruik kleven, geven lachgas een negatief imago. Het kabinet pleit daarom al langere tijd voor een landelijk verbod op het middel. In de medische wereld wordt ook lachgas gebruikt. Met positief effect. Het wordt bijvoorbeeld als kalmeringsmiddel gebruikt bij angstige patiënten, in stressvolle behandelingen en als milde sedatie tijdens botuline behandelingen bij spastische spieren.

Door het negatieve imago van het middel lopen medici er soms tegenaan dat patiënten bang zijn voor lachgas. Terwijl het een heel goede aanvulling is op al bestaande kalmeringsmiddelen. In de uitzending van Nieuwsuur van 20 augustus vertelt Maurits Hoonhorst, revalidatiarts bij Vogellanden, over zijn ervaringen met lachgas. Ook zie je hoe hij patient Gert behandelt aan zijn benen. Omdat Gert angst heeft voor naalden, dient hij hem, samen met verpleegkundige Stijntje, lachgas toe.  

De uitzending kun je hier bekijken.