Vogellanden neemt bijzondere tandheelkunde Alkmaar over

Nieuws
07-08-2023
Voorlezen
Een tandarts laat een patiƫnt een afdruk van een gebit zien

Vanaf het begin van 2024 wordt de bijzondere tandheelkunde voor patiënten in Noord-Holland Noord overgedragen van Noordwest Ziekenhuisgroep aan Vogellanden. Op 1 augustus werd de intentieverklaring voor de overdracht getekend door Floor Haak, raad van bestuur Noordwest Ziekenhuisgroep en Fenna Eefting, raad van bestuur Vogellanden. 

Bijzondere tandheelkundige zorg in Noord-Holland Noord blijft

De bijzondere tandheelkunde in de regio Noord-Holland Noord wordt nu nog aangeboden in het ziekenhuis in Alkmaar (Noordwest Ziekenhuisgroep). In 2021 liet Noordwest Ziekenhuisgroep weten dat zij de bijzondere tandheelkunde op die locatie wil beëindigen. Door de overname is het zeker dat patienten die niet bij een normale tandarts terechtkunnen, de juiste zorg kunnen blijven krijgen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een verstandelijke beperking, mensen met een niet-aangeboren aandoening aan mond of kaken, extreme angst en ouderen met gebitsproblemen. In Alkmaar komen ongeveer 1500 patiënten per jaar bij de bijzondere tandheelkunde. Vogellanden heeft veel kennis en ervaring met bijzondere tandheelkunde en wil die graag inzetten in de regio Noord-Holland Noord.

Vertrouwde gezichten, vertrouwde zorg, nieuwe locatie

Om de patiënten in de regio te kunnen behandelen, is Vogellanden op zoek naar een geschikte locatie in de buurt van Alkmaar. De bijzondere tandheelkunde wordt in de toekomst dus op een andere locatie aangeboden, maar nog steeds dichtbij de patiënten in de regio. ‘Alle tandartsen en assistenten van Noordwest mogen mee naar de nieuwe locatie’, vertelt Fenna Eefting, bestuurder van Vogellanden. ‘Net als Noordwest heeft Vogellanden veel aandacht voor de vitaliteit en het werkplezier van alle medewerkers.’  Patiënten blijven dus hun vertrouwde gezichten zien. Dat is voor veel mensen een geruststelling. Aniek Eijsink, tandarts gehandicaptenzorg: ‘We zijn zeer tevreden met deze oplossing en zien de overdracht naar Vogellanden met vertrouwen tegemoet. Voor deze patiënten is het heel belangrijk dat zij tijdens de behandelingen dezelfde mensen blijven zien. Hierbij is het behoud van kwaliteit van zorg heel belangrijk. Het is heel fijn dat Vogellanden al de kennis en ervaring heeft, ik verwacht dat de overdracht daarom soepel verloopt!”.

Ook de ouders van patiënten zijn blij met de overdracht naar Vogellanden. Nannie Kruissel, moeder van een patiënt: “Voor ons is het heel fijn dat deze oplossing gevonden is. Er verandert weinig en we hebben de zekerheid dat we vertrouwde gezichten blijven zien.”

Operaties met risico blijven in Noordwest

Vogellanden en Noordwest hebben afgesproken dat operaties met grotere risico’s en operaties waarbij collega’s uit meerdere vakgebieden nodig zijn (multidisciplinair), in Noordwest kunnen blijven plaatsvinden.