Yvonne liep stage als logopediste

Verhaal
18-04-2024
Voorlezen
Stagiair Yvonne in gesprek met een patiƫnt

Vogellanden is echt een topstageplek

Op 12 maart 2024 heeft Yvonne Zuidema te Velde haar diploma gekregen en is ze officieel logopedist. Haar afsluitende stage was bij Vogellanden.  ‘Een top-plek om stage te lopen’, vindt Yvonne. Yvonne koos voor logopedie na een loopbaan in het toerisme. En was daardoor met haar 55 jaar een oudere stagiair. Zelfs ouder dan haar begeleider Elsbeth Boxum (46). ‘We zitten in dezelfde fase in ons leven.  En dat maakte het leuk. Eigenlijk was het gemakkelijker om haar te begeleiden dan een jonge stagiair”. 

Kansen benutten

Twee keer per jaar begeleidt de vakgroep Logopedie van Vogellanden stagiairs. In september een student van Windesheim en in januari een student linguïstiek van de universiteit in Groningen. Meestal zijn de studenten ongeveer 20 jaar. Elsbeth: ‘Als ze hier komen dan zijn ze vaak nog nooit in aanraking geweest met zieke mensen. Yvonne was makkelijk in contact leggen met revalidanten en je kon het met haar meteen over de inhoud hebben. Ik durfde op haar eerste dag al weg te lopen om even koffie te halen bijvoorbeeld en dat zou ik bij een jonge stagiair niet snel doen.’ ‘Ik vond het erg leuk hier’, zegt Yvonne. Ik kreeg veel vrijheid, ik heb de kansen die ik kreeg  benut.’ ‘Dat heb je zeker’, reageert Elsbeth.

Juf Frans

Beide dames vinden logopedie een prachtig vak. Elsbeth: ‘Ik wilde eigenlijk juf Frans worden en studeerde daarom Romaanse talen. Toen kwam Roelien Bastiaanse (hoogleraar Neurolinguïstiek ) een keer een lezing geven en hoorde ik voor het eerst over afasie. Dat fascineerde me en ik besloot logopedist te worden’. Yvonne: ‘Ik kwam voor het eerst met afasie en het werk van de logopedist in aanraking toen mijn moeder een hersenbloeding had gehad. Behalve veel vrijwilligerswerk had ik een tijdje geen betaalde baan gehad. Ik wist nog niet precies wat ik wilde. Toen kwam ik bij Windesheim de opleiding Logopedie tegen. Speciaal voor mensen die al een loopbaan achter de rug hebben en iets anders willen gaan doen. Mensen helpen met communiceren. Dat leek mij wel wat. In het toerisme heb ik ook communicatie gedaan. Dus dat is echt de rode lijn.’

Complimenten

Tijdens haar stage bij Vogellanden kon Yvonne veel diagnostiek doen. ‘Dat heb ik echt geleerd. En ik heb veel gewerkt met revalidanten met dysartrie en afasie’. Elsbeth:’ Yvonne is altijd erg vrolijk. Ik denk dan als je kunt kiezen, dan kun je beter vrolijk zijn. Wat ik ook leuk vond aan haar is dat ze complimenten gaf.’ Yvonne: ‘Dat deden we op de opleiding ook veel, elkaar feedback geven. En als je 's ochtends een compliment krijgt, is je hele dag goed.’ Yvonne is nu net begonnen aan een invalperiode hier op Vogellanden en heeft ook nog andere plannen. ‘De bedoeling is om met twee studie-vriendinnen een praktijk in te stappen. Hopelijk lukt dat. Tot besluit zijn Elsbeth en Yvonne het over een ding roerend eens. ‘We hebben echt een heel mooi vak. Je kunt mensen echt helpen. Hoe mooi is dat?’

Yvonne in gepsrek

Dit ervaringsverhaal is geschreven door Bianke, een van onze revalidanten. Na een val van haar fiets in juli 2023 komt ze bij Vogellanden voor logopedie. Ze treft Yvonne en haar stagebegeleider Elsbeth tijdens haar therapieën. Al snel komen Yvonne en Elsbeth erachter dat het houden van interviews en het schrijven van verhalen belangrijke onderdelen van Biankes werk zijn. Bianke stelt voor een dubbelinterview te doen met Yvonne en Elsbeth. Het resultaat las je hierboven. Bianke: bedankt voor jouw fantastische bijdrage.