Kosten en vergoedingen

Voorlezen
Stapeltjes muntgeld in een hand

Alles over de kosten en vergoeding van jouw behandeling bij bijzondere tandheelkunde

Op deze pagina lees je meer over kosten en vergoedingen. Als je in Nederland woont of werkt en ouder bent dan 18 jaar, moet je een zorgverzekering hebben. Kinderen onder de 18 jaar zijn automatisch meeverzekerd met hun ouders.

Jouw eerste afspraak bij bijzondere tandheelkunde

Je komt bij ons voor behandeling als je bent doorgestuurd door de tandarts, huisarts, medisch specialist. Tijdens de eerste afspraak maak je kennis met de tandarts en bespreken jullie jouw problemen. Dan wordt onder andere duidelijk of je recht hebt op behandeling bij Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT) vanuit de basisverzekering. Een eerste afspraak wordt altijd vergoed vanuit de basisverzekering.Voor zorg uit de basisverzekering moet je altijd wel een eigen risico betalen.

Jouw behandeling wordt vergoed afhankelijk van jouw verzekering

De meeste zorgverzekeraars vergoeden bijzondere tandheelkunde vanuit de basisverzekering. Neem contact op met jouw verzekeraar en vraag of de kosten worden vergoed. Kijk ook altijd in de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering. En houd onder andere rekening met de volgende zaken:

  • Je hebt een verwijzing nodig van jouw tandarts, huisarts of medisch specialist.
  • De tandarts van bijzondere tandheelkunde beoordeelt of je in aanmerking komt voor een behandeling.
  • Je hebt voor een behandeling toestemming nodig van jouw verzekeraar, wij vragen dit voor je aan.
  • Je betaalt vanaf 18 jaar een verplicht eigen risico. Dit betekent dat je een deel van jouw zorgkosten zelf betaalt. Voor kinderen onder de 18 jaar betaal je geen eigen risico.
  • Voor sommige zorg betaal je een eigen bijdrage. Dit is niet hetzelfde als het eigen risico. Je betaalt dan een deel van de kosten zelf voor middelen zoals een kunstgebit.
  • Als je een verzekering voor tandartskosten hebt , kun je de kosten van de eigen bijdrage zelf opsturen naar je zorgverzekeraar. 

Hoeveel kost mijn behandeling?

Bij CBT Vogellanden  werken wij met een uurtarief. Deze is volgens de wet  vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA). Ons uurtarief voor 2023 is € 410,16. Ons uur tarief voor 2024 is € 405,96. Voor een aantal behandelingen moet je een eigen bijdrage betalen. De tandarts bespreekt de eigen bijdrage met jou voordat de behandeling start.

Wil je jouw afspraak veranderen of afzeggen?

Geef dit dan zo snel mogelijk door, op zijn laatst 24 uur voor jouw afspraak. Neem contact op met bijzondere tandheelkunde. Het telefoonnummer staat in de brief en bij contact op deze website. Heb je een afspraak bij CBT Zwolle? En wil je een e-mail krijgen met daarin een herinnering van je afspraak? Dat kan. Geef dit door aan het secretariaat bijzondere tandheelkunde.

Heb je jouw afspraak gemist of te laat afgezegd?

Heb je jouw afspraak gemist? Of zeg je jouw afspraak minder dan 24 uur van tevoren af? Dan ontvang je daarvan een rekening. Deze rekening kun je niet inleveren bij jouw zorgverzekering en betaal je dus zelf.

Voor het slagen van jouw behandeling, is het belangrijk dat je naar jouw afspraken komt. Als je een afspraak 3 keer kort voor de afspraak afzegt of niet naar de afspraak komt, word je uitgeschreven bij CBT Vogellanden. 

Voorbeeld eigen risico

Het eigen risico geldt voor een heel kalenderjaar (1 januari tot en met 31 december).

Je betaalt eigen risico over het jaar 2023

In december 2023 heb je een behandeling bij CBT. Je betaalt dan een eigen risico voor deze behandeling voor het jaar 2023.

Je betaalt eigen risico over het jaar 2024

Je hebt nog meer behandelingen nodig in januari, februari en maart 2024. Je betaalt dan een eigen risico voor deze behandeling voor het jaar 2024.