Gangbeeldonderzoek

Voorlezen
Meisje loopt met rollator voor het gangbeeldonderzoek van Vogellanden

Op deze pagina vind je meer informatie over het gangbeeldonderzoek.

Vogellanden heeft een gangbeeldlaboratorium

Als je problemen hebt bij het lopen kan de revalidatiearts je doorsturen voor een gangbeeldonderzoek. Dit is een speciaal onderzoek om jouw looppatroon in beeld te brengen. De resultaten geven een precies beeld van hoe jij loopt vergeleken tot de klachten of beperkingen die jij hebt. De ruimte waar het onderzoek is, noemen we het gangbeeldlaboratorium. We zetten het gangbeeldonderzoek in bij kinderen, jongeren en volwassenen.

intakegesprek met de revalidatiearts

Hoe gaat het gangbeeldonderzoek?

Het onderzoek bestaat uit drie delen:

  • Het start met een persoonlijk gesprek met de revalidatiearts.
  • Daarna doet de revalidatiearts samen met een fysiotherapeut het lichamelijk onderzoek. Ze kijken naar de bewegingsmogelijkheden van je gewrichten en de lengte van je spieren. Ook beoordelen ze de kracht van je beenspieren en spasticiteit - als je die hebt.
  • Als laatste ga je samen met de fysiotherapeut naar het gangbeeldlaboratorium voor het gangbeeldonderzoek. Tijdens dit onderzoek loop je heen en weer op een speciale plaat. Voordat je gaat lopen plakken we stickers op je benen waarop elektroden zitten die de spieractiviteit meten. Daarna filmen we jouw loopbewegingen met een camera die met jou meebeweegt. Ook is er een vaste camera in de ruimte die jouw bewegingen van voor of achter filmt.

Wat verwachten we van jou?

De fysiotherapeut vraagt jou in het gangbeeldlaboratorium om in je eigen tempo, verschillende keren een afstand van ongeveer 10 meter heen en weer te lopen. Je loopt op blote voeten en ook met schoenen aan. Gebruik je tijdens het lopen een prothese, aangepaste schoenen, spalken of een hulpmiddel zoals krukken of een rollator? Dan maken we ook opnames van het lopen met deze hulpmiddelen. Om het lopen goed te kunnen beoordelen, is het belangrijk dat we ook jouw rug, het bekken en de heupen goed zien. Daarom filmen we jou het liefst met blote benen en in strakzittend ondergoed. Wil je dit niet? Draag dan een goed aansluitend hemd (liefst wit) en een strakke korte broek.

Wat is belangrijk als je een gangbeeldonderzoek krijgt?

  • Gebruik op de dag van het onderzoek geen huidzalf, crème of olie. Als je dat wel gebruikt kunnen de stickers niet goed op de huid plakken. Ook kunnen we dan de spieractiviteit niet goed meten.
  • Krijg jouw kind een gangbeeldonderzoek? Vertel dan van tevoren wat er gaat gebeuren. Je kunt hiervoor het filmpje over dit onderzoek laten zien. Leg daarbij uit waarom we dit onderzoek doen en wat we van jouw zoon of dochter verwachten.

Wat neem je mee naar het onderzoek?

  • De schoenen waar je het meest op loopt. Je kunt ook nieuwe schoenen meenemen. We kijken dan of deze schoenen geschikt zijn.
  • Alle loophulpmiddelen die je gebruikt. Zoals een prothese, aangepaste orthopedische schoenen, spalken, steunzolen, krukken of een rollator.
  • Een topje of een strak hemd (liefst wit) en strakzittend ondergoed of een korte broek.

Plaats en tijdsduur van het onderzoek

Het onderzoek is in het gangbeeldlaboratorium van ProReva. Dat is schuin tegenover Vogellanden aan de Hyacinthstraat 57. Er is parkeerruimte voor het gebouw. Je kunt in de wachtruimte bij de ingang gaan zitten. De revalidatiearts of fysiotherapeut haalt jou daar op. Het onderzoek duurt anderhalf tot twee uur.

Advies na het onderzoek

De fysiotherapeut werkt de opnames van het onderzoek uit en bespreekt deze met de revalidatiearts. Jij hoort de uitkomsten van het onderzoek tijdens jouw volgende afspraak met de revalidatiearts. Dat is binnen 3 tot 4 weken na het onderzoek. In dat gesprek krijg je ook advies over het vervolg. Dat kan zijn trainingsadvies, advies over schoenen, protheses, de inzet van spalken of een spasticiteits- of operatieve behandeling.

Bekijk onze video over gangbeeldonderzoek

Charlotte laat samen met haar moeder Margriet een gangbeeldonderzoek doen.

Gangbeeldonderzoek

Contact bij vragen over het gangbeeldonderzoek

Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Vogellanden via telefoonnummer (038) 498 1111.