Gangbeeldonderzoek

Voorlezen
Meisje loopt met rollator voor het gangbeeldonderzoek van Vogellanden

Op deze pagina vind je meer informatie over het gangbeeldonderzoek.

Vogellanden heeft een gangbeeldlaboratorium

Als je problemen hebt bij het lopen kan de revalidatiearts je verwijzen voor een gangbeeldonderzoek. Dit is een speciale onderzoeksmethode om jouw looppatroon te meten. De resultaten geven een gedetailleerd beeld van jouw looppatroon in relatie tot de klachten of beperkingen die jij ervaart. De ruimte waar het onderzoek plaatsvindt, noemen we het gangbeeldlaboratorium. Het gangbeeldonderzoek wordt ingezet bij kinderen, jongeren en volwassenen.

intakegesprek met de revalidatiearts

Hoe verloopt het gangbeeldonderzoek?

Het onderzoek bestaat uit drie delen:

  • Het start met een persoonlijk gesprek met de revalidatiearts.
  • Vervolgens doet de revalidatiearts samen met een fysiotherapeut het lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt gekeken naar de bewegingsmogelijkheden van je gewrichten en de lengte van je spieren. Ook wordt de kracht van je beenspieren en eventuele spasticiteit beoordeeld.
  • Tenslotte ga je samen met de fysiotherapeut naar het gangbeeldlaboratorium voor het gangbeeldonderzoek. Tijdens dit onderzoek vragen wij jou om heen en weer te lopen op een speciale plaat. Voorafgaand aan het lopen worden er stickers op je benen geplakt, waarop elektroden bevestigd zijn die de spieractiviteit meten. Jouw loopbewegingen filmen we vervolgens met een camera die met je meebeweegt. Ook is er een vaste camera in de ruimte die jouw bewegingen van voor of achter filmt.

Wat wordt er van jou verwacht?

De fysiotherapeut vraagt jou in het gangbeeldlaboratorium om in je eigen tempo, verschillende keren een afstand van ongeveer 10 meter heen en weer te lopen. Je loopt zowel op blote voeten als met schoenen aan. Maakt je tijdens het lopen gebruikt van een prothese, aangepaste schoenen, spalken of een hulpmiddel zoals krukken of een rollator? Dan maken we ook opnames van het lopen met deze hulpmiddelen. Om het lopen goed te kunnen beoordelen, is het belangrijk om ook jouw rug, het bekken en de heupen goed te zien. Daarom heeft het de voorkeur dat je met blote benen en in strakzittend ondergoed gefilmd wordt. Als dit een bezwaar is, dan is een goed aansluitend hemd (liefst wit) of een strakke korte broek een alternatief.

Aandachtspunten ter voorbereiding op jouw gangbeeldonderzoek:

  • Op de dag van het onderzoek is het belangrijk dat je geen huidzalf, crème of olie gebruikt. Als de stickers niet goed op de huid plakken, wordt de spieractiviteit niet goed gemeten.
  • Als jouw kind dit onderzoek ondergaat, is het belangrijk om van tevoren te vertellen wat er gaat gebeuren. Je kunt hiervoor het filmpje over dit onderzoek laten zien. Het is handig om daarbij uit te leggen waarom we dit onderzoek doen en wat er van jouw zoon of dochter wordt verwacht.

Wat neem je mee naar het onderzoek?

  • De schoenen waar je het meest op loopt. Je kunt eventueel ook nieuwe schoenen meenemen, zodat er gekeken kan worden of deze schoenen geschikt zijn.
  • Alle loophulpmiddelen die je gebruikt zoals een prothese, aangepaste orthopedische schoenen, spalken, steunzolen, krukken of een rollator.
  • Een topje of een strak hemd (voorkeur wit) en strak zittend ondergoed of korte broek.

Plaats en tijdsduur van het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in het gangbeeldlaboratorium van ProReva. Dat is tegenover Vogellanden aan de Hyacinthstraat 57. Er is parkeerruimte voor het gebouw. U kunt in de wachtruimte bij de ingang plaatsnemen, de revalidatiearts of fysiotherapeut halen jou daar op. Het onderzoek vindt plaats op één dag en duurt anderhalf tot twee uur.

Terugkoppeling en advies na het onderzoek

De fysiotherapeut werkt de opnames van het onderzoek uit en bespreekt deze met de revalidatiearts. De uitkomsten van het onderzoek worden bij jouw volgende afspraak met de revalidatiearts (binnen 3 tot 4 weken) met jou besproken. In dat gesprek geven we ook advies over het vervolg. Dat kan zijn trainingsadvies, advies over schoeisel, protheses, de inzet van spalken en/of spasticiteits- of operatieve behandeling.

Bekijk onze video over gangbeeldonderzoek

Charlotte laat samen met haar moeder Margriet een gangbeeldonderzoek doen.

Gangbeeldonderzoek

Contact bij vragen over het gangbeeldonderzoek

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Vogellanden via telefoonnummer (038) 498 1111.