Op deze pagina vind je meer informatie over het Vector Gait & Safety System
Het Vector Gait & Safety System is een vernieuwend therapiemiddel
Het wordt gebruikt bij patiënten die door een ongeluk of ziekte in een rolstoel terecht zijn gekomen of moeite hebben om zelfstandig te kunnen lopen. Met dit systeem kunnen patiënten sneller en beter leren lopen en bewegen. Ook leren zij om te gaan met hun nieuwe situatie door te ontdekken en doen.
Steeds een stapje verder met het Vector Gait & Safety System
Mensen die tijdelijk of blijvend in een rolstoel zitten, kunnen met het Vector Gait & Safety System rechtop bewegen. De patiënt krijgt hierbij een harnas aan dat vastgemaakt is aan een rail aan het plafond. De patiënt staat daardoor rechtop. Bij het maken van (loop)bewegingen past het systeem de bewegingen aan waar dat nodig is. Dit biedt de patiënt de mogelijkheid om zelf te onderzoeken wat zijn mogelijkheden zijn, zonder dat het gevaarlijk is. Als je valt, vangt het systeem je op. Het systeem nodigt uit om meer te durven en uit te proberen. En daar liggen grote kansen voor het herstel. Patiënten kunnen met deze ondersteuning sneller starten met balanstraining, loopoefeningen en oefenen met opstaan en zitten.
Ervaring van een behandelaar
Yvonne Janssen geeft aan: “Het effect met het oefenen met het Vector Gait & Safety System is heel positief. We verwachten dat dit over een tijd de opnameduur van patiënten in de kliniek zal verkorten.” Wat bijzonder is, is dat Vogellanden het systeem combineert met een virtuele revalidatiegame. De patiënt krijgt een VR-bril op. Daarmee komt hij in een hele nieuwe leeromgeving. De patiënt is in de oefenzaal, alleen door de bril lijkt het of hij een wandeling over straat maakt. Yvonne Janssen legt uit: “Als je naar de beelden in de bril kijkt, voelt het alsof je echt in die omgeving bent. En je merkt dat je lichaam en geest zich daar snel op aanpassen. Zo beweeg je je voet als vanzelf omhoog als je de stoeprand op wilt stappen. Of je stopt voor een rood verkeerslicht of langsrijdende auto. Dat doe je in het echte leven ook.”