Vector Gait & Safety System

Voorlezen
Patiënt in Vector Gait & Safety System met behandelaar

Op deze pagina vind je meer informatie over het Vector Gait & Safety System

Het Vector Gait & Safety System is een vernieuwend therapiemiddel

We gebruiken het Vector Gait & Safety System wanneer je door een ongeluk of ziekte in een rolstoel terecht bent gekomen en moeite hebt om zelfstandig te kunnen lopen. Dit bijzondere systeem helpt je daarna om sneller en beter te leren lopen en bewegen. Je wordt namelijk gedragen en zo kun je zonder risico op vallen de wereld om je heen opnieuw ontdekken.

Steeds een stapje verder met het Vector Gait & Safety System

Wanneer je tijdelijk of blijvend in een rolstoel zit, kun je met het Vector Gait & Safety System rechtop bewegen. Dat komt doordat je een harnas aan krijgt dat is vastgemaakt aan een railsysteem aan het plafond. Je staat daardoor rechtop. Bij het maken van (loop)bewegingen past het systeem je bewegingen aan waar dat nodig is. Daardoor kun je zelf onderzoeken wat je mogelijkheden zijn, zonder dat het gevaarlijk is. Als je valt, vangt het systeem je op. Het systeem nodigt je uit om grenzen te verleggen en uit je comfortzone te stappen. En daar liggen grote kansen voor je herstel. Door de ondersteuning van het Vector Gait & Safety System kun je sneller starten met balanstraining, loopoefeningen en oefenen met opstaan en zitten.

Patiënt in Vector Gait & Safety System doet oefeningen met behandelaar

Ervaring van een patiënt

“Het is een heel prettig systeem. Het zorgt ervoor dat ik vrij kan bewegen en leren lopen”, vertelt meneer Hanekamp, patiënt van Vogellanden. Hij legt uit: “Dit ervaar je ook als je oefent in het zwembad maar nu mis je de weerstand van het water. Dit sluit meer aan bij de werkelijkheid. Daardoor ben je nog vrijer. Ik durf mijn grenzen nu sneller op te zoeken doordat ik weet dat ik word opgevangen als het misgaat. Dat is heel veilig en comfortabel. Ook merk ik het effect bij andere therapieën. Ik ben zekerder van mijn lichaam waardoor loopoefeningen zonder systeem nu ook beter gaan.”

Ervaring van een behandelaar

Yvonne Janssen geeft aan: “Het effect met het oefenen met het Vector Gait & Safety System is heel positief. We verwachten dat dit over een tijd de opnameduur van de klinische patiënten zal verkorten.” Wat bijzonder is, is dat Vogellanden het systeem combineert met een virtueel revalidatiespel. De patiënt krijgt een VR-bril op. Daarmee komt hij in een heel nieuwe leeromgeving. De patiënt is in de oefenzaal, alleen door de bril lijkt het of hij een wandeling over straat maakt. Yvonne Janssen legt uit: “Als je naar de beelden in de bril kijkt, voelt het alsof je echt in die omgeving bent. En je merkt dat je lichaam en geest zich daar snel op aanpassen." Zo beweeg je je voet als vanzelf omhoog als je de stoeprand op wilt stappen. Of je stopt voor een rood stoplicht of een langsrijdende auto. Dat doe je in het echte leven ook.”