Vector Gait & Safety System

Voorlezen
Patiënt in Vector Gait & Safety System met behandelaar

Op deze pagina vind je meer informatie over het Vector Gait & Safety System

Het Vector Gait & Safety System is een vooruitstrevend therapiemiddel

Het wordt ingezet voor patiënten die door een ongeluk of ziekte in een rolstoel terecht zijn gekomen of moeite hebben om zelfstandig te kunnen lopen. Dankzij dit systeem kunnen patiënten sneller en beter leren lopen en bewegen. Ook leren zij om te gaan met hun nieuwe situatie door te ontdekken en doen.

Grenzen sneller verleggen met het Vector Gait & Safety System

Het Vector Gait & Safety System maakt het mogelijk, voor mensen die tijdelijk of blijvend gebonden zijn aan een rolstoel, rechtop te bewegen. De patiënt krijgt hierbij een harnas aan dat bevestigd is aan een railsysteem aan het plafond. Je staat daardoor rechtop. Bij het maken van (loop)bewegingen corrigeert het systeem waar nodig. Dit biedt de patiënt de mogelijkheid om zelf te onderzoeken wat zijn of haar mogelijkheden zijn, zonder dat het gevaarlijk is. Als je valt, vangt het systeem je op. Het systeem nodigt uit om grenzen te verleggen en uit je comfortzone te stappen. En daar liggen grote kansen voor het herstel. Patiënten kunnen met deze ondersteuning sneller starten met balanstraining, loopoefeningen en oefenen van opstaan en zitten.

Patiënt in Vector Gait & Safety System doet oefeningen met behandelaar

Ervaring van een patiënt

“Het is een heel prettig systeem. Het zorgt ervoor dat ik vrij kan bewegen en leren lopen”, vertelt meneer Hanekamp, patiënt van Vogellanden. Hij legt uit: “Dit ervaar je ook als je oefent in het zwembad maar nu ontbreekt de weerstand van het water. Dit sluit meer aan bij de werkelijkheid. Daardoor ben je nog vrijer. Ik durf mijn grenzen nu sneller op te zoeken doordat ik weet dat ik word opgevangen als het mis gaat. Dat is heel veilig en comfortabel. Ook merk ik het effect bij andere therapieën. Ik ben zekerder van mijn lichaam waardoor loopoefeningen zonder systeem nu ook beter gaan.”

Ervaring van een behandelaar

Yvonne Janssen geeft aan: “Het effect met het oefenen met het Vector Gait & Safety System is heel positief. We verwachten dat dit op termijn de opnameduur van de klinische patiënten zal verkorten.” Vogellanden onderscheidt zich door het systeem te combineren met een virtuele revalidatiegame. De patiënt krijgt een VR-bril op. Daarmee simuleren we een hele nieuwe leeromgeving. De patiënt is in de oefenzaal, alleen door de bril lijkt het of hij een wandeling over straat maakt. Yvonne Janssen licht toe: “Ondanks dat de virtuele omgeving geanimeerd is, voelt het heel echt. Je waant je in een andere omgeving en je merkt dat je lichaam en geest zich daar snel op aanpassen. Zo beweeg je je voet omhoog vanuit primaire reactie, als je de stoeprand op wilt stappen. Of je stopt voor een rood stoplicht of langsrijdende auto. Dat doe je in het echte leven ook.”