Onderzoek: virtueel revalideren met hersenletsel

Nieuws
21-08-2023
Voorlezen
Marco doet de VR-bril af

Vogellanden gebruikt steeds meer virtual reality (VR) bij behandelingen. Maar kunnen patiënten met hersenletsel veilig VR gebruiken? Hogeschool Windesheim zocht het uit.

Virtual reality maakt revalideren leuker

Behandelaren van Vogellanden zijn altijd op zoek naar manieren om revalideren leuker te maken. Samen met patiënten hebben zij ontdekt dat virtual reality daarbij helpt. Met VR kun je op elke plek in de wereld in een andere wereld stappen. Het is een techniek waarmee je in een grote afgesloten bril kijkt. Hierin zit een scherm, waarop verschillende filmpjes te zien zijn of spellen gespeeld kunnen worden. Deze zijn vaak speciaal hiervoor gemaakt. Als je om je heen kijkt met die bril op, zie je alles alsof je in die andere omgeving bent.

Ook met hersenletsel kun je VR gebruiken

Vogellanden behandelt veel patiënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Behandelaren vroegen zich af: ‘Kun je met hersenletsel veilig een virtualreality-bril gebruiken?’ Onderzoekers van hogeschool Windesheim zochten het uit.

De onderzoekers hebben 4180 onderzoeken bekeken. Van die onderzoeken waren er 75 die antwoorden gaven op onze vraag. Wat blijkt? Een patiënt met hersenletsel kan veilig VR gebruiken. Maar let wel op een paar dingen. Als je een VR-bril draagt, kun jij jouw evenwicht verliezen. Word je zeeziek? Dan kun je beter stoppen. En zorg ervoor dat je professioneel begeleid wordt als je een VR-bril gebruikt.

Zo gebruikt Vogellanden VR al

Bij Vogellanden worden er steeds nieuwe manieren gezocht om te revalideren met VR. Daarvoor hebben wij een VR-team en werken we samen met softwaremaker V3RLabs en hogeschool Windesheim. Zo werken wij samen aan een onderzoek naar een spel voor kinderen om handoefeningen te doen. En werken wij aan een virtuele keukentafel voor het oefenen van gesprekken voor patiënten met afasie.

Samen met Windesheim en V3RLabs hebben wij het supermarktspel gemaakt. Daarmee kan een patiënt oefenen met bewegen in een realistische omgeving. Marco kreeg een dubbele herseninfarct en revalideerde met het spel. ‘Toen mijn fysiotherapeut bij Vogellanden voorstelde om met VR te werken, was ik direct enthousiast.’
Lees Marco’s verhaal.

VR kan misschien een vervanging zijn voor pijnstillers. Petra deed mee aan een onderzoek daarover. Zij droeg een VR-bril om minder pijn te voelen wanneer haar wonden werden verzorgd. ‘Als ik om mij heen keek, zag ik overal bergen.’
Lees Petra’s verhaal.