Afasie

Voorlezen
Logopedist en patiënt oefenen met een spiegel

Revalidatie bij Afasie

Afasie kan grote gevolgen hebben voor jouw dagelijks leven. Een team van behandelaren van Vogellanden staat voor jou klaar. Samen kijken we naar jouw mogelijkheden en coachen je naar een zo goed mogelijk leven. Daarbij werken we bijvoorbeeld samen met ziekenhuizen, bedrijven, scholen en verwijzers in de regio.

Wat is afasie?

Afasie is een taalstoornis. Vaak is dit een gevolg van hersenletsel, dus een beschadiging aan de hersenen. Die beschadiging kan bijvoorbeeld ontstaan door een ongeluk, een bloeding in de hersenen of een hersentumor. Je kunt door de beschadiging problemen hebben met praten, begrijpen, lezen en/of schrijven. Welke problemen iemand heeft, verschilt per persoon. Dit hangt namelijk af van de plek en grootte van de beschadiging in de hersenen. Afasie is bij iedereen anders.

Wat zijn de gevolgen van afasie?

Taal gebruik je overal. Als dit door afasie niet of minder lukt, heeft dit invloed op jouw dagelijks leven. Je kunt niet meer communiceren zoals je gewend bent. Je kunt bijvoorbeeld problemen hebben met het begrijpen van gesprekken. Of je kunt de juiste woorden niet vinden. Het contact met andere mensen wordt hierdoor moeilijker. Ook het lezen van een boek kun je lastig vinden. Of het schrijven van een WhatsApp-bericht lukt niet.

Waar kun je revalideren?

Afhankelijk van jouw situatie en leeftijd kun je een behandeling krijgen op verschillende plekken zoals de polikliniek voor volwassenen. De contact- en adresgegevens vind je op de pagina contact.

Logopedist en patiënt met oefen met vinger en spiegel

Jouw behandeling 

Je bespreekt samen met de revalidatiearts welke wensen, problemen en vragen je hebt. Na jouw gesprek met de revalidatiearts krijg je verschillende onderzoeken. Door deze onderzoeken weten we welke problemen je door de afasie hebt. En kijkt de arts of je een behandeling nodig hebt
Is dit het geval? Dan kijken wij wanneer je kunt starten met de behandeling. De revalidatiearts stelt voor jouw behandeling een team van behandelaren samen. Zij bespreken samen met jou de behandeling en jouw behandelplan. Je denkt dus zelf mee. Dat vinden wij belangrijk. 

Thema’s

De behandeling bestaat vaak uit verschillende thema's zoals praten en begrijpen, werk, denken en geheugen Welke thema’s van toepassing zijn hangt af van jouw hulpvraag. Bekijk alle thema’s.

Handige websites voor meer informatie

Revalidatieartsen

Hieronder staan een aantal revalidatieartsen. Op de pagina revalidatiearts vind je alle artsen van Vogellanden.

 • A. Wensink - Boonstra

  Revalidatiearts
  Volwassenen
  BIG code: 29049115001
  Pasfoto Revalidatiearts A. Wensink - Boonstra
 • M. Hoonhorst

  Revalidatiearts
  Volwassenen
  BIG code: 49045890501
  Pasfoto Revalidatiearts M. Hoonhorst
 • M. Feldmann - Bakema

  Revalidatiearts
  Volwassenen
  BIG code: 99055069701
  Pasfoto Revalidatiearts M. Feldmann - Bakema