Speciaal onderwijs

Voorlezen
3 jongeren voor een gekleurde muur op school

Vogellanden en onderwijscentrum de Twijn werken samen 

Vogellanden kan revalidatie voor leerlingen van de Twijn verzorgen. De Twijn is een onderwijscentrum voor leerlingen van 4 tot 18 jaar met een langdurige ziekte of een lichamelijke, verstandelijke en/of meervoudige beperking. We leren je hoe je met een beperking zo zelfstandig mogelijk kunt leven. 

Meisje op schoolplein bij bord Twijn en Vogellanden

Op 3 locaties van de Twijn werken behandelaren van Vogellanden

Voor speciaal onderwijs (SO), voor leerlingen van 4 tot met 12 jaar op locatie Boterdiep en Violierenstraat. En voor het voortgezet speciaal onderwijs (VSO), voor leerlingen van 12 tot 18 jaar op locatie Hengeveldcollege. De contact- en adresgegevens vind je op de pagina contact.

We beginnen met een intakegesprek 

De huisarts of medisch specialist heeft jou naar Vogellanden doorverwezen. Je krijgt van ons een afspraak voor een intakegesprek op 1 van de locaties van de Twijn. Jij en jouw ouders maken dan kennis met de revalidatiearts. Jullie bespreken samen met de revalidatiearts welke wensen, problemen en vragen jullie hebben. 

Na het intakegesprek volgt een lichamelijk onderzoek

Tijdens het onderzoek laat je de revalidatiearts zien wat je allemaal kunt. Ook doet de arts een paar testen. De arts kijkt hoe je beweegt en onderzoekt hoe lang je spieren zijn. Dit onderzoek duurt niet lang.  

De revalidatiearts geeft aan of je een behandeling van Vogellanden nodig hebt

Is dit het geval? Dan kijken wij wanneer je kunt starten met de behandeling. Soms heb je geen behandeling met verschillende therapieën nodig. Je hebt bijvoorbeeld maar 1 therapie zoals fysiotherapie nodig. Dan kan een therapeut bij jou in de buurt je behandelen. We kijken altijd samen met jou wat het beste voor jouw ontwikkeling is.

Als je nog jong bent, bespreken wij de behandeling met jouw ouders

Ben je al wat ouder? Dan bespreken we steeds meer met jou.

  • Ben je jonger dan 12?
    Dan zijn je ouders of verzorgers bij de gesprekken.
  • Ben je tussen de 12 en 16 jaar? 
    Dan overleg je dat samen met je ouders of verzorgers.
  • Ben je ouder dan 16?
    Dan mag jij zelf beslissen of je ouders of verzorgers erbij zijn. 
Jongen op loopburg in sportzaal Hengeveld

Jullie maken kennis met het behandelteam

Een team van behandelaren kijkt samen met jou en jouw ouders of verzorgers met welke situaties en activiteiten jij moeite hebt. Natuurlijk kijken we ook hoe het sociaal en emotioneel met jou gaat. We bespreken regelmatig samen met jullie en de Twijn het behandelplan. Samen werken we vanuit 1 plan. 

De behandelaren helpen ook in het onderwijs

Sommige behandelaren helpen ook bij bepaalde onderdelen van het onderwijsprogramma. Dit kan bijvoorbeeld bij Senso Gym, zwemmen, gehoortraining, gebarentaal, werken met spraakcomputers en handvaardigheid. 

Bekijk het filmpje 'Wie zitten in een behandelteam?'

In een behandelteam zitten verschillende behandelaren die jou kunnen helpen. 

kind met revalidatiearts