Ontspanning

Voorlezen
Icon vrije tijd

Ontspanning is een belangrijk deel van je gezondheid

Je ontspant wanneer je lichaam en geest tot rust komen. Dat is nodig om je te laten herstellen van inspanning. Het is de kunst om de goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.

Yoga buiten bij de vijver van Vogellanden

Kun je lastig ontspannen of heb je hier te weinig aandacht voor? Dan kunnen spanningen zich opstapelen. Tot het teveel wordt en je lichamelijke of geestelijke klachten krijgt. Met voldoende hersteltijd voorkom je dus klachten. En als je ontspannen bent ervaar je minder stress, slaap je beter en neemt je weerstand toe. Je zit meestal lekkerder in je vel. Ontspannen is dus belangrijk voor je dagelijks functioneren en voor je gezondheid.

ontspannen met een spel met de skippybal

Stel je vragen over ontspanning

Soms voel je niet goed dat je gespannen bent. Of vind je het lastig om te ontspannen. Wij kunnen samen met jou onderzoeken wat je energie geeft en hoe je de balans tussen inspanning en ontspanning kunt vinden. Voorbeelden van vragen waarbij wij je kunnen helpen zijn:

  • Welke vorm van ontspannen past bij mij?
  • Hoe kan ik me beter ontspannen tijdens een werkdag?
  • Hoe kan ik ’s avonds het beste ontspannen waardoor ik beter slaap?
  • Is intensief sporten ook een vorm van ontspannen? 
  • Hoe kan ik me bewuster worden van mijn lichaam?

Staat jouw vraag er niet bij. Stel hem gerust! Wij adviseren graag.

Tips

Ontspannen kun je op verschillende manieren. Kijk vooral wat bij je past en waar je plezier aan beleeft. Een paar tips:

  • Bewegen zoals wandelen, fietsen of sporten helpt goed om te ontspannen. Het liefst buiten; de natuur heeft op veel mensen een ontspannend effect.
  • Luister naar je favoriete muziek of zoek een creatieve activiteit waar je blij van wordt.
  • Doe ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Bijvoorbeeld gebaseerd op yoga, mindfulness of meditatie. Of laat je af en toe masseren.
  • Er is een verschil tussen afleiding en ontspannen. Als je teveel afleiding zoekt (bijvoorbeeld tv kijken of gamen) blijft de stress nog aanwezig in je lichaam. Het is dus goed om je ook te richten op activiteiten waardoor je ontspant en je hoofd leeg kunt maken. 

Wat is stress en wat kunnen we eraan doen?