Oorzaken en gevolgen van ernstige problemen met een kunstgebit
Een kunstgebit (ook wel gebitsprothese genoemd) vult de plekken in je mond waar je 1 of meer tanden mist. Een kunstgebit is altijd maatwerk. Je kunt hem uitdoen, maar er zijn ook gebitsprotheses die vast in je mond zitten. Je moet hier in het begin aan wennen. Als het wennen aan je kunstgebit moeilijk gaat kunnen jouw klachten langer duren. Het accepteren van je kunstgebit wordt dan een probleem. Het kan ook zijn dat je andere problemen hebt in je kaak of mond die het wennen aan je nieuwe gebit in de weg zitten.
Kaakimplantaten (kunstwortels)
Je kunt last hebben van je kunstgebit als deze niet goed past of vastzit. Als je bijvoorbeeld onvoldoende steun (bot) hebt in je boven- of onderkaak door het vervormen van je kaken. Kaakimplantaten (kunstwortels) kunnen dan een oplossing bieden om extra steun te geven aan je kunstgebit. De kaakimplantaten worden aangebracht door kaakchirurg of implantoloog. Je eigen tandarts kan daarmee vaak het probleem van een slechtpassend kunstgebit oplossen. Bij ernstige problemen wordt de hulp van CBT Vogellanden ingeschakeld voor advies en/of behandeling.
Botaandoeningen of afwijkende kaakstand
Ernstige problemen met je kunstgebit kunnen ook voorkomen bij botaandoeningen of een afwijkende kaakstand. Daardoor heeft je gebitsprothese onvoldoende houvast. Ook ziekten als Parkinson, Sjögren of ALS kunnen jou ongemakken met een kunstgebit geven. Denk hierbij aan speekselproblemen, kokhalzen, mondbranden of spraakproblemen. Bij de behandeling van deze problemen werken wij vaak samen met een fysiotherapeut en psycholoog in CBT Vogellanden.