Maatregelen corona in Vogellanden
Toegankelijkheidsmenu
sluiten

Ernstige problemen met een kunstgebit

Voorlezen
Tandtechnicus bekijkt kunstgebit in tandtechnisch laboratorium

Bijzondere tandheelkunde bij ernstige problemen met een kunstgebit 

Als je een kunstgebit (gebitsprothese) draagt en bij ernstige problemen hebt, kan je eigen tandarts of tandprotheticus jou doorverwijzen naar Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT) Vogellanden. Gespecialiseerde tandartsen en technici van Vogellanden zullen met jou het probleem bekijken. Ze zullen jou en je eigen tandarts of tandprotheticus adviseren en je eventueel behandelen. 

Tandarts Wim van Ouwerkerk praat met patiënt

Jouw behandeling bij ernstige problemen met een kunstgebit

De tandarts of medisch specialist heeft jou naar ons doorverwezen. Je krijgt van ons een afspraak voor een intakegesprek. Je maakt dan kennis met de tandarts. Je bespreekt samen met de tandarts welke wensen, problemen en vragen je hebt. De tandarts geeft aan of je een behandeling nodig hebt Is dit het geval? Dan kijken wij wanneer je kun starten met de behandeling. De tandarts stelt een team van behandelaren samen. Zij bespreken samen met jou de behandeling en jouw behandelplan. Je denkt dus zelf mee. Dat vinden wij belangrijk. Het doel is dat het gebit zo goed mogelijk werkt en er ook nog goed uitziet.

Oorzaken en gevolgen van ernstige problemen met een kunstgebit

Een kunstgebit (ook wel gebitsprothese genoemd) vult de plekken in je mond waar je 1 of meer tanden mist. Een kunstgebit is altijd maatwerk. Je kunt hem uitdoen, maar er zijn ook gebitsprotheses die vast in je mond zitten. Je moet hier in het begin aan wennen. Als het wennen aan je kunstgebit moeilijk gaat kunnen jouw klachten langer duren. Het accepteren van je kunstgebit wordt dan een probleem. Het kan ook zijn dat je andere problemen hebt in je kaak of mond die het wennen aan je nieuwe gebit in de weg zitten. 

Kaakimplantaten (kunstwortels)

Je kunt last hebben van je kunstgebit als deze niet goed past of vastzit. Als je bijvoorbeeld onvoldoende steun (bot) hebt in je boven- of onderkaak door het vervormen van je kaken. Kaakimplantaten (kunstwortels) kunnen dan een oplossing bieden om extra steun te geven aan je kunstgebit. De kaakimplantaten worden aangebracht door kaakchirurg of implantoloog. Je eigen tandarts kan daarmee vaak het probleem van een slechtpassend kunstgebit oplossen. Bij ernstige problemen wordt de hulp van CBT Vogellanden ingeschakeld voor advies en/of behandeling. 

Botaandoeningen of afwijkende kaakstand

Ernstige problemen met je kunstgebit kunnen ook voorkomen bij botaandoeningen of een afwijkende kaakstand. Daardoor heeft je gebitsprothese onvoldoende houvast. Ook ziekten als Parkinson, Sjögren of ALS kunnen jou ongemakken met een kunstgebit geven. Denk hierbij aan speekselproblemen, kokhalzen, mondbranden of spraakproblemen. Bij de behandeling van deze problemen werken wij vaak samen met een fysiotherapeut en psycholoog in CBT Vogellanden. 

Tandartsen

Hieronder staan een aantal tandartsen. Op de pagina tandartsen vind je alle tandartsen van Vogellanden.

Pasfoto Tandarts Lieke Blokland
L. Blokland
Tandarts
BIG code: 09910807402
Pasfoto Tandarts Marike Vrieseman
M. Vriesema
Tandarts
BIG code: 29921272502
Pasfoto Tandarts Bach-Van Ho
B.V. Ho
Tandarts
BIG code: 09920002202
Pasfoto Tandarts Paul Voorbraak
P. Voorbraak
Tandarts
BIG code: 79925728602
Pasfoto Tandarts Wim van Ouwerkerk
W. van Ouwerkerk
Tandarts
BIG code: 59023164802
Pasfoto Tandarts Paul Versteegh
P. Versteegh
Tandarts
BIG code: 39024563902
Pasfoto Tandarts Willemijn van der Sleen - Schulte
W. van der Sleen - Schulte
Tandarts
BIG code: 19066454802
Pasfoto Tandarts Emmanuelle de Kuijper - Timmermans
E. de Kuijper - Timmermans
Tandarts
BIG code: 19918117902