Maatregelen corona in Vogellanden
Toegankelijkheidsmenu
sluiten

Kokhalzen

Voorlezen
Tandarts in behandelkamer van Vogellanden

Behandeling bij kokhalzen

Sommige mensen moeten snel kokhalzen. Dit kan voor problemen zorgen tijdens het tandenpoetsen en in de behandeling bij de tandarts. Daardoor kunnen gebitsproblemen ontstaan. Het is daarom belangrijk dat de problemen met kokhalzen opgelost worden. Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT) Vogellanden biedt behandeling bij kokhalzen voor kinderen, jongeren en volwassenen in Zwolle.

Wat is kokhalzen?

Iedereen moet soms kokhalzen. Dit is een normale, automatische reactie en noemen we ook wel een ‘reflex’. Vaak heeft kokhalzen een beschermende of zelfs levensreddende functie. Als je je bijvoorbeeld verslikt of als iets diep in je keel komt, moet je vanzelf kokhalzen. Sommige mensen moeten erg snel kokhalzen. Bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen of als de tandarts moet boren om een gaatje te vullen. Dit noemen we een te heftige kokhalsreflex. Het kan zo erg zijn dat de tandarts je niet meer kan behandelen.

Oorzaken van kokhalzen

Er zijn verschillende redenen waardoor je een overmatige kokhalsreflex kunt hebben. Spanning, angst of paniek bijvoorbeeld. Ook een herinnering aan een vervelende of enge situatie kan ervoor zorgen dat je moet kokhalzen. Daarnaast kunnen alcohol en roken, maar ook medische problemen zoals benauwdheid en maagklachten, je gevoeliger maken voor kokhalzen.

Tandarts met patient in behandelkamer

Hoe ziet behandeling tegen kokhalzen eruit?

De tandarts of medisch specialist heeft jou naar ons doorverwezen. Je krijgt van ons een afspraak voor een intakegesprek. Je maakt dan kennis met de tandarts. Je bespreekt samen met de tandarts welke problemen en vragen je hebt. We onderzoeken wat de oorzaken zijn waardoor je een te heftige kokhalsreflex hebt. Welke behandeling geschikt voor jou is, hangt hier namelijk van af. De tandarts geeft aan of je een behandeling nodig hebt. Is dit het geval? Dan kijken wij wanneer je kun starten met de behandeling. 

De tandarts stelt een team van behandelaren samen. Daarin werken verschillende behandelaren samen voor jouw behandeling. Zij zijn allemaal op de hoogte van jouw behandelplan. Je hoeft daardoor niet telkens opnieuw uit te leggen waarvoor je komt.

De behandeling bestaat vaak uit oefeningen die je zelf moet doen. Je krijgt bijvoorbeeld oefeningen voor de ademhaling, om te ontspannen en om te wennen aan voorwerpen in je mond. Het is voor het slagen van de behandeling belangrijk dat je gemotiveerd bent. Hoe succesvol de behandeling is, verschilt per patiënt.

Tandartsen

Hieronder staan een aantal tandartsen. Op de pagina tandartsen vind je alle tandartsen van Vogellanden.

Pasfoto Tandarts Nelja van der Zwaag
N. van der Zwaag
Tandarts
BIG code: 59913209902
Pasfoto Tandarts Rients-Germ van Wijngaarden
R.G. van Wijngaarden
Tandarts
BIG code: 79915962702
Pasfoto Tandarts Wim van Ouwerkerk
W. van Ouwerkerk
Tandarts
BIG code: 59023164802
Pasfoto Tandarts Gerieke Holtman - Timmer
G. Holtman - Timmer
Tandarts
BIG code: 19910071402