Wat is kokhalzen?
Iedereen moet soms kokhalzen. Dit is een normale, automatische reactie en noemen we ook wel een ‘reflex’. Vaak heeft kokhalzen een beschermende of zelfs levensreddende functie. Als je je bijvoorbeeld verslikt of als iets diep in je keel komt, moet je vanzelf kokhalzen. Sommige mensen moeten erg snel kokhalzen. Bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen of als de tandarts moet boren om een gaatje te vullen. Dit noemen we een te heftige kokhalsreflex. Het kan zo erg zijn dat de tandarts je niet meer kan behandelen.
Oorzaken van kokhalzen
Er zijn verschillende redenen waardoor je een overmatige kokhalsreflex kunt hebben. Spanning, angst of paniek bijvoorbeeld. Ook een herinnering aan een vervelende of enge situatie kan ervoor zorgen dat je moet kokhalzen. Daarnaast kunnen alcohol en roken, maar ook medische problemen zoals benauwdheid en maagklachten, je gevoeliger maken voor kokhalzen.
De tandarts stelt een team van behandelaren samen. Daarin werken verschillende behandelaren samen voor jouw behandeling. Zij zijn allemaal op de hoogte van jouw behandelplan. Je hoeft daardoor niet telkens opnieuw uit te leggen waarvoor je komt.
De behandeling bestaat vaak uit oefeningen die je zelf moet doen. Je krijgt bijvoorbeeld oefeningen voor de ademhaling, om te ontspannen en om te wennen aan voorwerpen in je mond. Het is voor het slagen van de behandeling belangrijk dat je gemotiveerd bent. Hoe succesvol de behandeling is, verschilt per patiënt.