Amputatie van arm of hand

Voorlezen
Zwarte armprothese en een tijdschrijft

Revalidatie na amputatie van een arm of hand

Revalidatiecentrum Vogellanden in Zwolle behandelt kinderen, jongeren en volwassenen met een amputatie van een arm of hand. Een amputatie kan grote gevolgen hebben voor jouw dagelijks leven. Een team van behandelaren staat voor jou klaar. Samen kijken we naar jouw mogelijkheden en coachen je naar een zo goed mogelijk leven. Daarbij werken we bijvoorbeeld samen met ziekenhuizen, bedrijven, scholen en verwijzers in de regio.

Wat is een armamputatie?

Een armamputatie is met een operatie verwijderen van (een deel van) een arm. Een ongeluk, een ontsteking of kanker kan een reden zijn voor het uitvoeren van een armamputatie.  

Wat zijn de gevolgen van een amputatie van een arm of hand?

Je kunt lichamelijke en geestelijke gevolgen hebben. Normale dagelijkse activiteiten kosten meer tijd en moeite zoals wassen en aankleden, naar het toilet gaan, schrijven, eten koken, sporten, werken en naar school gaan. Soms is er pijn in het geamputeerde gedeelte van de arm. Dit heet fantoompijn. Je kunt ook pijn hebben in het resterende gedeelte van de arm. Dit heet stomppijn. Je kunt ook klachten hebben van overbelasting van je rug of je andere arm. Een amputatie kan zorgen voor emotionele problemen zoals verdrietige of sombere gevoelens. Je kunt herbelevingen hebben. Daarbij komen nare beelden of geluiden van het ongeluk steeds maar weer in je gedachten of dromen terug zonder dat je dat wilt.  Ook de manier waarop je naar jezelf kijkt, verandert vaak. Wat vind en voel je? Hoe ga je om met de reacties uit jouw omgeving?

Waar kun je bij revalideren?

Afhankelijk van jouw situatie en leeftijd kun je een behandeling krijgen op verschillende plekken. De contact- en adresgegevens vind je op de pagina contact.

Patiƫnt met armprothese oefent met blikje

Jouw behandeling bij Vogellanden

Je bespreekt samen met de revalidatiearts welke wensen, problemen en vragen je hebt. De revalidatiearts stelt voor jouw behandeling een team van behandelaren samen. Zij bespreken samen met jou de behandeling en jouw behandelplan. Je denkt dus zelf mee. Dat vinden wij belangrijk. 

Ben je een kind?
Dan kom je samen met jouw ouders of verzorgers naar Vogellanden. We kijken samen met jou en jouw ouders of verzorgers waar jij behoefte aan hebt.

Thema’s
De behandeling bestaat vaak uit verschillende thema’s zoals zorg en persoonlijke verzorging, wonen en zelfstandigheid, vervoer, emoties en gedrag. Welke thema’s van toepassing zijn hangt af van jouw hulpvraag. Bekijk alle thema’s

Wij zijn samen met ProReva het expertisecentrum armprothesiologie

Voor volwassenen met een armamputatie of aanlegstoornis zijn wij het expertisecentrum in de regio Zwolle.

Wil je een armprothese gebruiken?

Dan kijk je samen met jouw behandelaren en de orthopedisch instrumentmaker of een prothese en/of hulpmiddel handig voor jou is. Dit hangt af van jouw situatie en wensen. Kies je voor een prothese? Dan stuur je een aanvraag naar jouw zorgverzekeraar. Na goedkeuring van jouw aanvraag, meet de orthopedisch instrumentmaker de prothese aan. Zodra deze klaar is en goed past, ga je oefeningen doen met de ergotherapeut

Kinderen en jongeren kunnen terecht bij het AA-team

Dit team is gespecialiseerd in revalidatie voor kinderen en jongeren met een beperking in arm of hand. AA staat voor ArmAfwijking. De behandelaren uit dit team hebben aandacht voor de verschillende thema's die belangrijk zijn voor kinderen en jongeren. Ook ouders worden actief betrokken. Zij krijgen voorlichting, tips en adviezen. Het team organiseert 2 keer per jaar een spelmiddag voor kinderen van 4 tot 12 jaar en hun ouders. Doel van deze middag is dat de kinderen en hun ouders elkaar leren kennen en ervaringen met elkaar delen.

Handige websites voor meer informatie

Revalidatieartsen

Hieronder staan een aantal revalidatieartsen. Op de pagina revalidatiearts vind je alle artsen van Vogellanden.

 • E. Baars

  Revalidatiearts
  Volwassenen
  BIG code: 79035817101
  Pasfoto Revalidatiearts E. Baars
 • Y. van de Laar - Bakker

  Revalidatiearts
  Kinderen en jongeren, 0-6 jaar
  BIG code: 79051360201
  Pasfoto Revalidatiearts Y. van der Laar
 • R. Winter

  Revalidatiearts
  Volwassenen
  BIG code: 29056218201
  Pasfoto Revalidatiearts R. Winter