Beroerte (CVA)

Voorlezen
Patiƫnt vindt het lastig om te onthouden en staat bij planbord

Revalidatie bij beroerte (CVA)

Vogellanden behandelt volwassenen na een beroerte (CVA). Een beroerte kan grote gevolgen hebben voor jouw dagelijks leven. Een team van behandelaren van Vogellanden staat voor jou klaar. Samen kijken we naar jouw mogelijkheden en coachen we je naar een zo goed mogelijk leven. Daarbij werken we bijvoorbeeld samen met ziekenhuizen, bedrijven, scholen en verwijzers in de regio van Zwolle.

Wat is een beroerte?

Bij een beroerte krijgt een deel van de hersenen plotseling geen zuurstof en dat veroorzaakt uitvalsverschijnselen. Een scheve mond, verwarde spraak of een verlamde arm zijn de 3 meest voorkomende tekens dat iemand een beroerte heeft. Beroerte is een verzamelnaam voor een herseninfarct, een hersenbloeding of een TIA. Bij een herseninfarct sluit een bloedpropje een bloedvat in de hersenen af. Bij een hersenbloeding stroomt er door een scheurtje in een bloedvat bloed in of rond de hersenen. En bij een TIA  wordt een bloedvat in de hersenen kort afgesloten. De medische term voor beroerte is CVA (Cerebro Vasculair Accident).

Wat zijn de gevolgen van een beroerte?

Een beroerte heeft lichamelijke en geestelijke gevolgen. Sommige gevolgen kun je direct zien. Bijvoorbeeld een verlamming of het moeilijk kunnen bewegen van een been of arm. Je kunt problemen krijgen met activiteiten zoals staan, lopen, praten, wassen en aankleden. Andere gevolgen kun je niet direct zien (onzichtbare gevolgen) zoals vermoeidheid, overgevoeligheid voor prikkels van geluid of licht. Verder kun je moeite hebben met onthouden of plannen van activiteiten. Een hersenletsel kan zorgen voor veranderingen in je emoties of gedrag, waardoor je bijvoorbeeld sneller moet huilen. Je kunt ook angstige of sombere gevoelens hebben. 

Waar kun je revalideren?

Afhankelijk van jouw situatie en leeftijd kun je een behandeling krijgen op verschillende plekken. De contact- en adresgegevens vind je op de pagina  contact.

vrouw legt hand op schouder van een man

Jouw behandeling

Je bespreekt samen met de revalidatiearts welke wensen, problemen en vragen je hebt. De revalidatiearts stelt voor jouw behandeling een team van behandelaren samen. Zij bespreken samen met jou de behandeling en jouw behandelplan. Je denkt dus zelf mee. Dat vinden wij belangrijk. 

Thema’s
De behandeling bestaat vaak uit verschillende thema’s zoals wonen en zelfstandigheid, praten en begrijpen, denken en geheugen, gedrag en emoties. Welke thema’s van toepassing zijn hangt af van jouw hulpvraag. Bekijk alle thema’s.

Handige websites voor meer informatie

Revalidatieartsen

Hieronder staan een aantal revalidatieartsen. Op de pagina revalidatiearts vind je alle artsen van Vogellanden.

  • A. Wensink - Boonstra

    Revalidatiearts
    Volwassenen
    BIG code: 29049115001
    Pasfoto Revalidatiearts A. Wensink - Boonstra
  • M. Hoonhorst

    Revalidatiearts
    Volwassenen
    BIG code: 49045890501
    Pasfoto Revalidatiearts M. Hoonhorst

Verhaal Beroerte (CVA)