Maatregelen corona in Vogellanden
Toegankelijkheidsmenu

Developmental Coordination Disorder (DCD)

Voorlezen
Jongentje lacht naar een handpop

Revalidatie bij DCD

Vooral kinderen en jongeren revalideren bij Vogellanden voor Developmental Coordination Disorder (DCD). Meestal zijn jouw ouders de eersten die vermoeden dat je niet goed ontwikkelt en beweegt. Je komt dan met jouw ouders naar revalidatiecentrum Vogellanden in Zwolle. Een team van behandelaren staat voor jou klaar. Samen kijken we naar jouw mogelijkheden en coachen je naar een zo goed mogelijk leven. Daarbij werken we bijvoorbeeld samen met ziekenhuizen, bedrijven, scholen en verwijzers in de regio.

Wat is DCD?

DCD is een afkorting van Developmental Coordination Disorder. Dit is een Engelse term. Kinderen met DCD hebben moeite met hun bewegingen. Het is voor hen moeilijk om de bewegingen goed op elkaar af te stemmen en te coördineren. Kinderen met DCD zijn vaak onhandig en houterig in hun bewegingen. 

Wat zijn de gevolgen van DCD?

Problemen die bij DCD kunnen voorkomen zijn bijvoorbeeld: moeite met rennen, klimmen, fietsen, zwemmen, balsporten, schrijven, knippen, aan- en uitkleden, tandenpoetsen, veters strikken en bestek gebruiken. Dit kan emotionele gevolgen hebben zoals weinig zelfvertrouwen en faalangst. Daarnaast kunnen kinderen moeite hebben met plannen en organiseren. DCD komt vaak voor in combinatie met AD(H)D, dyslexie, autisme of andere leerproblemen.

Voorbeeld: 
Koen is 9 jaar en zit in groep 6 van een gewone basisschool. Sinds een aantal maanden gaat het niet zo goed met Koen. Hij heeft veel moeite met netjes schrijven en het vertellen van een logisch verhaal. In de gymles gebeuren vaak ongelukjes waar hij niets aan kan doen. Koen voelt zich anders dan leeftijdsgenootjes en heeft weinig zelfvertrouwen. Soms wordt hij boos omdat hij zich niet begrepen voelt.

Waar kun je bij revalideren?

Afhankelijk van jouw situatie en leeftijd kun je een behandeling krijgen op verschillende plekken. De contact- en adresgegevens vind je op de pagina contact.

Jongetje plakt met lijm een werkstuk

Jouw behandeling bij Vogellanden

Als je nog jong bent, betrekken wij jouw ouders bij de behandeling. Ben je al wat ouder? Dan bespreken we steeds meer met jou. Tijdens een eerste afspraak bespreken jij en jouw ouders met de revalidatiearts welke wensen, problemen en vragen jullie hebben. Heb je een behandeling nodig? Dan kijken wij wanneer je kunt starten met de behandeling. De revalidatiearts stelt voor jouw behandeling een team van behandelaren samen. Zij bespreken samen met jou en jouw ouders de behandeling en jouw behandelplan.

Thema’s
De behandeling bestaat vaak uit verschillende thema’s zoals zorg en persoonlijke verzorging, wonen en zelfstandig, bewegen en sporten, emoties en gedrag, school en opleiding. Welke thema’s van toepassing zijn hangt af van jouw hulpvraag. Bekijk alle thema’s.

Handige websites voor meer informatie

Revalidatieartsen

Hieronder staan een aantal revalidatieartsen. Op de pagina revalidatiearts vind je alle artsen van Vogellanden.

 • I. Lankhorst

  Revalidatiearts kinderen en jongeren
  Polikliniek 6-18 jaar en jongvolwassenen
  BIG code: 19913291101
  Pasfoto Revalidatiearts Kinderen, Jongeren en jongvolwassenen I. Lankhorst
 • M. Kooijman

  Revalidatiearts kinderen en jongeren
  polikliniek 6-18 jaar
  BIG code: 49050900401
  Pasfoto Revalidatiearts Kinderen En Jongeren M. Kooijman