Maatregelen corona in Vogellanden
Toegankelijkheidsmenu

Problemen met eten en drinken bij kinderen

Voorlezen
Kind eet zelfstandig

Revalidatie bij chronische problemen met eten en drinken bij kinderen

Als een kind niet goed eet en drinkt en deze problemen niet minder worden, kan dit veel zorgen opleveren over de groei en gezondheid van een kind. Het eetteam van revalidatiecentrum Vogellanden behandelt jonge kinderen met chronische problemen met eten en drinken.

Kind krijgt te eten

Oorzaken van eet- en drinkproblemen

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor problemen met eten en drinken, zoals:

 • een aanlegstoornis, hartaandoening, long- of luchtwegproblemen of een ernstige ziekte
 • als een kind te vroeg geboren is
 • door een vervelende ervaring met sondevoeding of beademing
 • door problemen met bewegen door een neurologische aandoening
 • door een anders verlopende ontwikkeling
 • door problemen op het gebied van emoties en gedrag

Behandeling bij eet- en drinkproblemen

Chronische problemen met eten en drinken kunnen veel spanning opleveren bij zowel jou als jouw ouders. Zo kunnen jullie tegen de eetmomenten opzien. Of je ouders maken zich zorgen over jouw groei en gezondheid. Als de eetproblemen niet vanzelf overgaan, kan een behandeling door het eetteam van Vogellanden een oplossing bieden. Dit is een team dat kinderen tussen nul en acht jaar met chronische eetproblemen behandelt.

Hoe kom je bij het eetteam van Vogellanden?

Jouw huisarts of medisch specialist verwijst jou naar ons door. Jij en jouw ouders maken eerst kennis met de revalidatiearts en de logopedist of psycholoog van het eetteam. Samen bespreken jullie welke wensen, problemen en vragen jullie hebben. De logopedist onderzoekt hoe de ontwikkeling is van jouw mond, hoe gevoelig jouw mond is en of je goed kunt slikken. Ook bespreken jullie wat voor soort eten je eet. Samen beoordelen zij of behandeling binnen het eetteam jou en je ouders verder kan helpen. 

Na de eerste gesprekken en onderzoeken stellen wij een behandelteam voor jouw behandeling samen. De revalidatiearts geeft leiding aan dit team. Het behandelteam bespreekt samen met jou en jouw ouders de behandeling en jouw behandelplan. Jij en jouw ouders denken dus zelf mee.

De rol van ouders is belangrijk

Als een kind niet goed eet, maken de ouders zich hier vaak grote zorgen om. Ook kan het zorgen voor een gevoel van machteloosheid. Daarom betrekken we ouders intensief in de behandeling. Vaak zijn een maatschappelijk werker en een orthopedagoog betrokken om ervoor te zorgen dat je het nieuwe eetgedrag ook thuis kunt blijven volhouden. Als ouder ben je vaak bij de behandeling aanwezig. Je hebt dan gesprekken met de behandelaren of contact via de revalidatieapp.

Intensieve eetgroep voor kinderen tussen de 2 en 5 jaar

Een aantal keer per jaar is er een speciale eetgroep binnen Vogellanden. Deze groep is speciaal bedoeld voor kinderen tussen 2 en 5 jaar. De kinderen in de groep krijgen een intensieve behandeling. Daardoor bereik je vaak sneller het gewenste eetgedrag. De behandeling is kort en je komt vaak naar Vogellanden. De eerste 4 weken kom je 4 hele dagen per week. Daarna kom je 3 weken een ochtend in de week.

Revalidatieartsen

Hieronder staan een aantal revalidatieartsen. Op de pagina revalidatiearts vind je alle artsen van Vogellanden.

 • Y. van de Laar - Bakker

  Revalidatiearts kinderen en jongeren
  Polikliniek 0-6 jaar
  BIG code: 79051360201
  Pasfoto Revalidatiearts Y. van der Laar

Verhaal Problemen met eten en drinken bij kinderen