Therapeutische peutergroepen

Voorlezen
groepsleider speelt met kinderen in de speeltuin van Vogellanden

Voor peuters heeft Vogellanden therapeutische peutergroepen

Peuters tussen de 2 en 4 jaar met een lichamelijke en/of meervoudige beperking kunnen bij Vogellanden in een therapeutische peutergroep revalideren. De peuter komt dan een aantal dagdelen in de week naar ons centrum in Zwolle. Wij bieden een veilige en stimulerende omgeving waarin een peuter zich kan ontwikkelen. Een team van behandelaren staat voor de kinderen en hun ouders of verzorgers klaar. Samen kijken we naar de mogelijkheden en coachen we kinderen naar een zo goed mogelijk leven.

Meisje lacht en is in de speeltuin van Vogellanden

We beginnen met een intakegesprek

De huisarts of medisch specialist heeft de peuter naar ons doorverwezen. In het intakegesprek maken jullie (ouders en peuter) kennis met de revalidatiearts. Samen bespreken we welke wensen, problemen en vragen jullie hebben. 

Na het intakegesprek volgt een lichamelijk onderzoek

Tijdens het onderzoek laat jij als peuter de revalidatiearts zien wat je allemaal kunt. Ook doet de arts een paar testen. De arts kijkt hoe je beweegt en onderzoekt hoe lang je spieren zijn. Dit onderzoek duurt niet lang. De arts beoordeelt of je in aanmerking komt voor de peutergroep. Jullie krijgen eerst een rondleiding. Daarna kunnen jullie als ouders beslissen of jullie gebruik willen maken van de peutergroep.   

Jullie maken kennis met het behandelteam

Wij kijken wanneer je kunt starten in de peutergroep die geschikt is voor jou. Een vast team van behandelaren en groepsleiders begeleidt jou en ouders of verzorgers. De revalidatiearts geeft leiding aan dit team. 

Het behandelteam bespreekt samen met ouders de behandeling en het behandelplan

De behandelaren kijken samen met jouw ouders met welke situaties en activiteiten jij moeite hebt. Jij gaat verschillende dingen oefenen. Bijvoorbeeld aan- en uitkleden, eten en drinken, praten of op een andere manier iets duidelijk maken, bewegen, plakken en kleuren. Natuurlijk kijken we ook hoe het sociaal en emotioneel met jou gaat. We bespreken regelmatig samen met ouders het behandelplan. 

Meisje voetbalt in speeltuin van Vogellanden

De peuter gaat spelen en leren in de peutergroep

Elke peutergroep heeft 2 groepsleidsters. In een groep is plaats voor maximaal 7 kinderen. Je speelt en leert in een fijne en vertrouwde omgeving. Je leert om te gaan met anderen kinderen, op te komen voor jezelf en ruzies op te lossen. Als je ziet wat een andere peuter doet, wil je dat misschien ook proberen. De groepsleiders dagen je uit je grenzen te verleggen en oefenen de hele dag door de dingen die jij in de therapie leert. Daarnaast kun je met de andere behandelaren uit jouw behandelteam extra oefeningen doen zoals bewegen en praten.  

jongen kijkt door verrekijker in speeltuin van Vogellanden

Waar vind je wat? 

Gebouw kinderrevalidatie 
Je vindt onze peutergroepen op de begane grond van het gebouw kinderrevalidatie. Wij hebben 4 klaslokalen: Jip, Dribbel, Ieniemienie en Kikker. Je hoort van ons naar welk lokaal je gaat. Op de begane grond en eerste verdieping vind je de behandelruimtes, de sport- en speelhal en de afdeling planning en secretariaat. Buiten hebben we een mooie speeltuin. 

Hoofdgebouw Vogellanden
Op de begane grond van het hoofdgebouw vind je het zwembad, de grote sporthal en het restaurant. Ook hebben we een beleeftuin waar je kunt spelen, oefenen en ontspannen. 

Ook ouders, broer of zus kunnen hulp krijgen

Revalideren doe je niet alleen. Het is belangrijk dat je hulp krijgt van mensen in jouw omgeving. Ze kunnen een grote steun zijn. Maar ook zij ervaren de gevolgen van jouw aandoening. Hebben jullie als ouders, broer of zus behoefte aan extra hulp? Dan kunnen jullie dit doorgeven aan de behandelaren.

Ervaringsverhaal van een groepsleidster

Nathalie werkt als groepsleidster van de therapeutische peutergroepen bij Vogellanden. Lees haar verhaal bij actueel.

Liedjesboekje met gebaren voor kinderen

In de therapeutische peutergroep leer je kinderliedjes met gebaren. Twee logopedisten van de kinderrevalidatie van Vogellanden en een student van het Cibap hebben samen een prachtig liedjesboekje ontwikkeld. In ‘Het jaar door met liedjes en gebaren’ staan bekende kinderliedjes met daarbij duidelijke tekeningen met de ondersteunende gebaren uit de Nederlandse gebarentaal. Vind je het leuk om een boekje in huis te hebben? Dan kun je het boekje bestellen voor 15 euro. In het artikel 'liedjesboekje met gebaren' kun je meer lezen over dit boekje en hoe je het kunt bestellen. 

Naar het artikel liedjesboekje met gebaren