Revalidatie na een beenamputatie
Het gemis van een deel van een been is ingrijpend voor u en voor uw naasten. Zo heeft de amputatie gevolgen voor uw balans, staan en lopen en daarmee voor veel alledaagse handelingen en activiteiten. Het emotioneel verwerken van de amputatie en het veranderde uiterlijk kost ook vaak moeite en tijd. In Vogellanden begeleiden wij u bij het leren functioneren en omgaan met een amputatie en een beenprothese.
Revalidatie in Vogellanden
Als u na ontslag uit het ziekenhuis niet direct terug naar huis kunt, kunt u worden opgenomen in onze kliniek. Heeft u een onderbeenamputatie dan is de opnameperiode meestal vier weken. De prothese is dan waarschijnlijk nog niet aangemeten. Dit komt omdat de stomp op dat moment vaak nog niet volledig genezen is. Bij een amputatie door de knie, het bovenbeen of een dubbelzijdige amputatie, is de opnameduur meestal langer dan vier weken. Zodra u zich thuis kunt redden met hulpmiddelen gaat u met ontslag.
Na ontslag uit Vogellanden, of als u vanuit het ziekenhuis direct naar huis gaat, kunt u verder revalideren in de polikliniek van Vogellanden of elders. U krijgt dan één of meerdere dagdelen per week therapie.
Behandelfase
Tijdens de behandelfase gaat u aan de slag met uw behandeldoelen. U leert zo goed mogelijk om te gaan met de gevolgen van uw amputatie. Het streven is dat u zelfstandig kunt deelnemen aan het dagelijks leven.
In de eerste fase van de revalidatiebehandeling leert u zich redden zónder prothese. Meestal is dit met behulp van een rolstoel en soms lukt dit al snel met een loophulpmiddel.
Zodra u een prothese aangemeten krijgt (wanneer de stomp voldoende genezen is), of kunt starten met een oefenprothese, start u samen met de fysiotherapeut met de looptraining. U leert gewicht te zetten op de prothese en evenwicht te bewaren. De draagduur en het gebruik van de prothese worden geleidelijk opgebouwd.
U begint met lopen in de loopbrug en daarna met een loophulpmiddel, zoals een rollator of krukken. Zowel binnen als buiten. Zodra het mogelijk is, oefent u met lopen zonder loophulpmiddel.
Naast de prothesekeuze en de looptraining, komen de volgende aspecten tijdens de behandeling aan bod:
- Huidverzorging en het voorkómen van huidproblemen.
- Huishouden.
- Hulpmiddelen in de woning en aanpassingen aan de woning.
- Intimiteit en seksualiteit.
- Uitleg aan uw familie en andere naasten. Zij zijn welkom om mee te kijken bij de behandeling.
- Uitproberen van diverse sporten en hobby’s.
- Vervoer over korte en lange afstanden.
- Verwerking en emotioneel leren omgaan met de amputatie en de nieuwe situatie. Dit is ook bedoelt voor uw naasten.
- Voorkómen en behandelen van overbelastingsklachten.
- Wassen en aankleden.
- Werkhervatting.
Weekendverlof
Als u in Vogellanden bent opgenomen, gaat u in de weekenden naar huis. Dit noemen we het weekendverlof. U gaat met weekendverlof wanneer dit medisch verantwoord is. Dit gebeurt in overleg met uw arts. Het is een belangrijk onderdeel van uw revalidatie om uw ontslag naar huis voor te bereiden en zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo kunt u thuis wennen aan uw nieuwe situatie en de door het behandelteam gegeven adviezen uitproberen. Ook kunt u ontdekken welke dingen belangrijk zijn om te kunnen of te regelen, voordat u met ontslag gaat.
Als u bent opgenomen vanwege een onderbeenamputatie, dan is de kans groot dat u direct in het eerste weekend na opname al een nacht thuis slaapt. Tenzij dit vanwege de woonsituatie onmogelijk is.
Als u thuiszorg nodig heeft voor bijvoorbeeld de verzorging van de wond, kunt u dit samen met de verpleegkundige regelen. Vogellanden werkt samen met de thuiszorgorganisatie PGVZ. Zij zijn geschoold in wond- en prothesezorg.
De rolstoel of loophulpmiddelen die u in Vogellanden gebruikt, neemt u tijdens het weekendverlof mee naar huis.
U kunt alvast voorbereidingen treffen om in het weekend thuis te kunnen zijn:
- Een naaste vragen aanwezig te zijn om u te ondersteunen, bijvoorbeeld door boodschappen te doen;
- Een bed in de woonkamer laten plaatsen wanneer u normaal gesproken op de bovenverdieping slaapt. Traplopen is meestal nog niet mogelijk in de eerste weken na de amputatie;
- Via een thuiszorgwinkel een toiletstoel regelen wanneer u uw eigen toilet nog niet kunt gebruiken of bereiken;
- Contact opnemen met de afdeling WMO van uw gemeente. Zij kunnen u een contactpersoon toewijzen. Deze kan voorzieningen regelen die u nodig heeft zodra u met ontslag gaat.
Duur van de behandeling
Hoeveel tijd de gehele revalidatiebehandeling in beslag neemt, is van tevoren niet met zekerheid te zeggen. Dit hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld het niveau van de amputatie, uw algehele conditie, de snelheid waarmee uw wond geneest en hoe snel u vaardig wordt met de prothese. In de meeste gevallen neemt het gehele revalidatieproces vijf tot zes maanden in beslag. Van de operatie tot en met het goed leren lopen met een prothese.
Nazorg
Na beëindiging van de behandeling blijft aandacht voor bijvoorbeeld de pasvorm van de prothesekoker en onderhoud van de prothese nodig. Met dergelijke vragen kunt u terecht op het technisch spreekuur. Dit vindt wekelijks in Vogellanden plaats en wordt begeleid door de revalidatiearts, de fysiotherapeut en de orthopedisch instrumentmaker. Het spreekuur blijft voor u toegankelijk, ook na het beëindigen van de revalidatiebehandeling.
Daarnaast kunt u leden van het behandelteam altijd benaderen voor algemene of inhoudelijke vragen. Ook al is het jaren geleden dat u in Vogellanden behandeld bent. Wanneer u contact met ons opneemt, wordt met u besproken wie uw vraag het beste kan beantwoorden.
Informatieve websites
Contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neemt u dan contact op met het medisch secretariaat.
- Bij klinische revalidatie: via telefoonnummer (038) 498 13 80 of per mail kliniek@vogellanden.nl
- Bij poliklinische revalidatie: via telefoonnummer (038) 498 13 14 of per mail volwassenrevalidatie@vogellanden.nl.