Beenamputatie

Voorlezen
Patiënt met zwemprothese en behandelaar in het zwembad van Vogellanden

Revalidatie bij beenamputatie 

Revalidatiecentrum Vogellanden in Zwolle behandelt kinderen, jongeren en volwassenen met beenamputatie. Een beenamputatie kan grote gevolgen hebben voor jouw dagelijks leven. Een team van behandelaren staat voor jou klaar. Samen kijken we naar jouw mogelijkheden en coachen je naar een zo goed mogelijk leven. Daarbij werken we bijvoorbeeld samen met ziekenhuizen, bedrijven, scholen en verwijzers in de regio.

Wat is een beenamputatie?

Een beenamputatie is het met een operatie verwijderen van (een deel van) een been. Hierbij maken we verschil in amputaties boven en onder de knie. Vaatproblemen, suikerziekte, een ongeluk, een ontsteking of kanker kunnen een reden zijn voor het uitvoeren van een beenamputatie.  

Wat zijn de gevolgen van een beenamputatie?

Je kunt lichamelijke en geestelijke gevolgen hebben. Normale dagelijkse activiteiten kosten meer tijd en moeite zoals staan, lopen, wassen en aankleden, naar het toilet gaan, autorijden, sporten, werken en naar school gaan. Soms is er pijn in het geamputeerde gedeelte van het been. Dit heet fantoompijn. Je kunt ook pijn hebben in het resterende gedeelte van het been. Dit heet stomppijn Een amputatie kan zorgen voor emotionele problemen zoals verdrietige of sombere gevoelens. Je kunt zelfs herbelevingen hebben. Daarbij komen beelden of geluiden van het ongeluk steeds maar weer in je gedachten of dromen terug zonder dat je dat wilt. Ook de manier waarop je naar jezelf kijkt, verandert vaak. Wat vind en voel je? Hoe ga je om met de reacties uit jouw omgeving? Verder moet je ook praktische zaken regelen zoals het aanschaffen van hulpmiddelen.

Waar kun je bij ons revalideren?

Afhankelijk van jouw situatie en leeftijd kun je een behandeling krijgen op verschillende plekken. De contact- en adresgegevens vind je op de pagina contact.

Patiënt met beenamputatie en behandelaar in sporthal Vogellanden

Jouw behandeling

Je bespreekt samen met de revalidatiearts welke wensen, problemen en vragen je hebt. De revalidatiearts stelt voor jouw behandeling een team van behandelaren samen. Zij bespreken samen met jou de behandeling en jouw behandelplan. Je denkt dus zelf mee. Dat vinden wij belangrijk. 

Ben je een kind?
Dan kom je samen met jouw ouders of verzorgers naar Vogellanden. We kijken samen met jou en jouw ouders of verzorgers waar jij behoefte aan hebt.

Thema's
De behandeling bestaat vaak uit verschillende thema's zoals wonen en zelfstandigheid, bewegen en sporten, vervoer, zorg en persoonlijke verzorging. Bekijk alle thema's

Jij krijgt een prothese die bij jou past

De prothese die voor jou wordt gemaakt, hangt af van jouw wensen en mogelijkheden. Tijdens het technisch spreekuur voor een prothese bespreek je dit met de revalidatiearts, fysiotherapeut en de technisch instrumentmaker. Daarna gaat de instrumentmaker de prothese maken. Wij werken samen met ProReva en OIM Orthopedie. Zodra je een prothese of een oefenprothese krijgt, leer je lopen met de fysiotherapeut. Je leert gewicht te zetten op de prothese en je evenwicht te bewaren. Ook zijn er groepsbehandelingen voor volwassenen waarin je leert met de prothese te lopen en sporten met andere prothesegebruikers.  

Handige websites voor meer informatie

Revalidatieartsen

Hieronder staan een aantal revalidatieartsen. Op de pagina revalidatiearts vind je alle artsen van Vogellanden.

  • E. Baars

    Revalidatiearts
    Volwassenen
    BIG code: 79035817101
    Pasfoto Revalidatiearts E. Baars
  • Y. van de Laar - Bakker

    Revalidatiearts
    Kinderen en jongeren, 0-6 jaar
    BIG code: 79051360201
    Pasfoto Revalidatiearts Y. van der Laar

Verhaal Beenamputatie