Polikliniek voor kinderen en jongeren

Voorlezen
Jongen speelt met speelgoed

Revalideer en haal het beste uit jezelf!

De polikliniek voor kinderen en jongeren is in het gebouw Kinderrevalidatie aan de Hyacinthstraat in Zwolle. De contact- en adresgegevens vind je op de pagina contact. Je revalideert op onze polikliniek als je tussen 0 en 18 jaar bent en een lichamelijke en/of meervoudige beperking hebt. Een team van behandelaren staat voor jou klaar. We kijken samen met jou en jouw ouders of verzorgers waar jij behoefte aan hebt. 

Wat is poliklinische revalidatie?

Tijdens een revalidatiebehandeling op de polikliniek woon je thuis en kom je naar Vogellanden om therapie te volgen. Hoeveel keer per week je naar Vogellanden komt, hangt af van jouw behandeling

Kin d en ouder in gesprek met revalidatiearts

We beginnen met een intakegesprek in het gebouw Kinderrevalidatie

De huisarts of medisch specialist heeft jou naar ons doorverwezen. Je krijgt van ons een afspraak voor een intakegesprek. Jij en jouw ouders maken dan kennis met de revalidatiearts. Jullie bespreken samen met de revalidatiearts welke wensen, problemen en vragen jullie hebben. 

Na het intakegesprek volgt een lichamelijk onderzoek

Tijdens het onderzoek laat je de revalidatiearts zien wat je allemaal kunt. Ook doet de arts een paar testen. De arts kijkt hoe je beweegt en onderzoekt hoe lang je spieren zijn. Dit onderzoek duurt niet lang.  

De revalidatiearts geeft aan of je een behandeling nodig hebt

Is dit het geval? Dan kijken wij wanneer je kunt starten met de behandeling. Soms heb je geen behandeling nodig, maar alleen een aantal afspraken. Bijvoorbeeld als je een aanpassing aan je schoen of spalken nodig hebt. Dan kom je langs voor het schoenenspreekuur. De revalidatiearts werkt samen met de orthopedisch instrumentmaker en de orthopedisch schoenmaker. Of misschien heb je alleen fysiotherapie nodig. Dan kan een therapeut bij jou in de buurt je behandelen. We kijken altijd samen wat het beste voor jouw ontwikkeling is.

Jullie maken kennis met het behandelteam

Een team van behandelaren kijkt samen met jou en jouw ouders of verzorgers met welke situaties en activiteiten jij moeite hebt. Natuurlijk kijken we ook hoe het sociaal en emotioneel met jou gaat. We bespreken regelmatig samen met jullie het behandelplan. 

We werken samen met jouw andere behandelaren

Misschien heb je ook nog te maken met andere instellingen, zoals het audiologisch centrum, Bartiméus, ambulante begeleiding van de Twijn of jouw eigen fysiotherapeut. Als jij en je ouders dit willen, betrekken we ook hen bij jouw revalidatie bij Vogellanden. Zij kunnen dan ook bij de besprekingen over jouw behandeling zijn. 

Als je nog jong bent, betrekken wij jouw ouders bij de behandeling

Ben je al wat ouder? Dan bespreken we steeds meer met jou.

 • Ben je jonger dan 12?
  Dan zijn je ouders of verzorgers bij de gesprekken. 
 • Ben je tussen de 12 en 16 jaar? 
  Dan overleg je dat samen met je ouders of verzorgers. 
 • Ben je ouder dan 16?
  Dan mag jij zelf beslissen of je ouders of verzorgers erbij zijn. 

Ook ouders, broer of zus kunnen hulp krijgen

Revalideren doe je niet alleen. Het is belangrijk dat je hulp krijgt van mensen in jouw omgeving. Ze kunnen een grote steun zijn. Maar ook zij ervaren de gevolgen van jouw aandoening. Hebben jullie als ouders, broer of zus behoefte aan extra hulp? Dan kunnen jullie dit doorgeven aan de behandelaren.

Kind met behandelaar in sportzaal kinderrevalidatie

De behandelingen zijn in verschillende behandelruimtes

Er is een gymzaal, een motoriekruimte, een oefenruimte voor fysiotherapie. En er zijn behandelkamers en een ‘oneway-screenroom’. Dit is een ruimte waar de behandelaar en het kind aan de ene kant van een scherm zitten en de ouders aan de andere kant kunnen meekijken. Het kind kan de ouders niet zien, maar de ouders zien het kind wel.

Wat maakt onze zorg bijzonder?

 • Wij bieden onze patiënten, bezoekers en medewerkers een eigentijdse en prettige omgeving om in te werken en te verblijven. Een omgeving met voorzieningen die gezondheid en een gezonde leefstijl stimuleren.
 • Onze revalidatieteams bestaan uit verschillende behandelaren die nauw samenwerken met elkaar en met patiënten en hun familie.
 • Patiënten kunnen ook vanuit huis aan hun behandeling werken. Bijvoorbeeld via de telefoon, beeldbellen en/of de Revalidatie App. In deze app staan bijvoorbeeld oefeningen.
 • We werken met technieken zoals het Vector Gait & Safety System, gangbeeldonderzoek en virtual reality. We werken samen met andere revalidatiecentra, behandelaren, ziekenhuizen, scholen en verwijzers in de regio.

Bekijk het filmpje ‘Wie zitten er in jouw behandelteam’

In een behandelteam zitten verschillende behandelaren die jou kunnen helpen. 

filmpje met tekening kind met arts

Liedjesboekje met gebaren

Twee logopedisten van de kinderrevalidatie van Vogellanden en een student van het Cibap hebben samen een prachtig liedjesboekje ontwikkeld. In ‘Het jaar door met liedjes en gebaren’ staan bekende kinderliedjes met daarbij duidelijke tekeningen met de ondersteunende gebaren uit de Nederlandse gebarentaal. Dit boekje kun je bestellen. Meer informatie hierover staat in het nieuwsbericht 'liedjesboekje met gebaren'.