Programma Integrale Behandeling Obesitas (IBO)

Voorlezen
Deelnemers programma sporten in de tuin van Vogellanden

Programma voor mensen met obesitas

Vogellanden heeft al jaren een intensief programma voor mensen met ernstig overgewicht. We noemen dit het programma Integrale Behandeling Obesitas (IBO). We begeleiden deelnemers in een aantal jaar naar een gezonde leefstijl en een gezonder gewicht. Je huisarts of specialist kan je voor dit programma doorverwijzen naar Vogellanden.

Wat is obesitas?

Obesitas is een vorm van ernstig overgewicht waarbij de BMI (Body Mass Index) groter dan 30 is. Allerlei factoren en gedragspatronen zijn van invloed op het ontstaan en in stand houden van obesitas. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een heftige gebeurtenis in je leven hebt meegemaakt. Een combinatie van veel stress, calorierijk eten en/of het gebruik van medicatie kan leiden tot langzame groei van gewicht. Vaak is dit een proces wat meerdere jaren speelt. Het is niet alleen een kwestie van teveel eten en te weinig bewegen. Dit maakt het vaak lastig om hierin zonder hulp te veranderen. 

De gevolgen van obesitas kunnen groot zijn 

Obesitas heeft grote gevolgen voor je fysieke en mentale gezondheid. Je hebt meer kans op bepaalde ziekten en aandoeningen, zoals diabetes of hart- en vaatziekten. Ook kan je zelfbeeld lager zijn en je sociale wereld kleiner worden. Daardoor kun je sneller somber worden of psychische klachten krijgen. 

beweegcoach met deelnemer aan het trainen in de tuin

Hoe ziet de behandeling eruit?

Ons programma Integrale Behandeling Obesitas (IBO) is een intensief 5-jarig programma op maat. Het doel is om jouw ongezonde gewoontes en gedrag blijvend te veranderen. Je leert leiding te nemen over je lijf en leefstijl. Met als resultaat een betere kwaliteit van leven, meer energie en een blijvend lager gewicht. 

Tijdens de behandeling leer je welke factoren en gedragspatronen van invloed zijn op jouw overgewicht. Daardoor wordt het voor jou duidelijk waarom je bepaalde dingen doet of laat. Dit leidt tot nieuwe inzichten, die helpen bij het ontwikkelen van een gezondere leefstijl. Je gaat aan het werk met voeding, beweging en trainen, slaap en ontspanning. Tijdens het programma word je begeleid op al deze gebieden. Dat gebeurt door een enthousiast team van specialisten, onder leiding van een revalidatiearts. Jouw resultaten worden gemeten en besproken. Het programma wordt samen met jou in de tussentijd aangepast waar en wanneer dat nodig is.

Hoe kun je deelnemen aan het IBO-programma van Vogellanden?

  • Met een verwijzing van een huisarts of medisch specialist
  • Als je een Body Mass Index (BMI) hebt tussen de 30 en 45 kg/m2 
  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je bent gemotiveerd; je wilt je voor 100% inzetten
  • Als je eerder met professionele hulp hebt gewerkt aan een betere gezondheid

Hier lees je meer over wanneer je kunt deelnemen aan het IBO-programma.

Jouw arts stuurt een verwijsbrief naar Vogellanden. De revalidatiearts beoordeelt de verwijzing. Geeft de revalidatiearts toestemming om de intakeprocedure te starten? Dan krijg je een aantal vragenlijsten toegestuurd. Vul deze in en stuur ze terug. Je krijgt dan een uitnodiging voor intakegesprekken met de revalidatiearts en een psycholoog. Zij kijken of het programma bij jou past. Wanneer dit zo is, krijg je een inspanningstest en bloedonderzoek.

Blijkt onze behandeling voor jou niet het meest geschikt? Dan zoeken we samen naar een passend alternatief.

leefstijlcoach met deelnemer in gesprek in de tuin van vogellanden

Wat houdt het programma in?

Als je bent toegelaten, maak je ook kennis met het behandelteam. Het behandelteam bestaat uit verschillende experts, waaronder een leefstijlcoach, een beweegcoach, diëtist  en een psycholoog. Je krijgt een vaste leefstijlcoach als aanspreekpunt. Tijdens het IBO-programma kom je regelmatig naar Vogellanden voor gesprekken met je leefstijlcoach. Samen stellen we haalbare doelen. Stap voor stap werk je aan het bereiken van deze doelen. Ook heb je gezamenlijke bijeenkomsten met andere deelnemers. Daarnaast word je in jouw eigen omgeving begeleid en gecoacht. 

Wacht niet op een goede dag, maar maak er zelf een!

Wetenschappelijk onderzoek

De deelnemers krijgen verschillende metingen. Zo kunnen we het programma beter op hen laten aansluiten. Dit is voorafgaand, gedurende en aan het einde van deelname aan het programma. We meten je gewicht, vetpercentage, middelomvang, conditie en doen bloedonderzoek. Daarnaast vragen wij je vragenlijsten in te vullen over onder andere kwaliteit van leven, zelfvertrouwen, motivatie, vermoeidheid, werk, slapen, stress en de manier van omgaan met overgewicht. De uitkomsten van de metingen worden gebruikt om het programma verder te ontwikkelen. De gegevens analyseren we in samenwerking TNO. Meer over wetenschappelijk onderzoek binnen Vogellanden lees je hier

Je kunt ook vanuit huis aan jouw programma werken

Met de Vogellanden Vitaal App ondersteunen wij je en bieden wij je online coaching en praktische tips. Zo helpen we jou in kleine stappen naar een gezondere leefstijl. In de app vind je recepten, je kunt jouw metingen bijhouden en uitdagingen stellen en je kunt contact onderhouden met je coaches en andere deelnemers aan het programma. Je vindt meer informatie over de app op de pagina Vitaal App.

Aanbod voor organisaties

Naast dit programma bieden wij ook gezonde leefstijlprogramma's voor organisaties aan:

  • Leefstijladviesprogramma 2x FIT
  • Leefstijlcoaching
  • Training Leefstijl en Positieve Gezondheid
  • Vitaliteitschallenge

Verhaal Programma Integrale Behandeling Obesitas (IBO)