Cerebrale Parese (CP)

Voorlezen
Kind met CP heeft samen behandelaar plezier

Revalidatie bij Cerebrale Parese

Vooral kinderen en jongeren revalideren bij Vogellanden voor Cerebrale Parese. Maar ook als je volwassen bent kun je bij ons terecht. Meestal zijn jouw ouders de eersten die vermoeden dat je niet goed ontwikkelt en beweegt. Je komt dan met jouw ouders naar revalidatiecentrum Vogellanden in Zwolle. Een team van behandelaren staat voor jou klaar. Samen kijken we naar jouw mogelijkheden en coachen je naar een zo goed mogelijk leven. Daarbij werken we bijvoorbeeld samen met ziekenhuizen, bedrijven, scholen en verwijzers in de regio.

Wat is Cerebrale Parese?

Cerebrale Parese (CP) is een beschadiging van de hersenen. De beschadiging ontstaat voor, tijdens of net na de geboorte. Dat kan komen door bijvoorbeeld zuurstofgebrek, een infectie of een bloeding. Door de beschadiging werkt een deel van de hersenen niet of anders. Dit kan invloed hebben op de manier waarop je bijvoorbeeld beweegt, denkt, praat of eet. Spasticiteit komt veel voor bij mensen met CP. Dan voelen spieren stijf en strak. Hierdoor kun je pijn hebben, kun je minder bewegen en worden handelingen moeilijk. CP is in Nederland de meest voorkomende oorzaak van (motorische) beperkingen bij kinderen.

Wat zijn de gevolgen van Cerebrale Parese?

De klachten en gevolgen van CP kunnen enorm verschillen. Je kunt problemen krijgen met activiteiten zoals staan, zitten, kruipen, lopen en praten. Je kunt moeilijk meekomen met leeftijdsgenoten en vindt leren lastig. Misschien kun je ook minder goed zien of horen. Daarnaast kun je overgevoelig zijn voor prikkels van geluid of licht. Ook kan beschadiging van de hersenen zorgen voor problemen in je gevoelens of gedrag. 

Waar kun je revalideren?

Afhankelijk van jouw situatie en leeftijd kun je een behandeling krijgen op verschillende plekken. De contact- en adresgegevens vind je op de pagina contact.

Jongen met CP speelt met telraam

Jouw behandeling

Jouw ouders bespreken samen met de revalidatiearts welke wensen, problemen en vragen jullie hebben. De revalidatiearts stelt voor jouw behandeling een team van behandelaren samen. Zij bespreken samen met jou en jouw ouders de behandeling en jouw behandelplan. Bekijk ook het filmpje over een behandelteam.

Thema’s
De behandeling bestaat vaak uit verschillende thema’s zoals wonen en zelfstandigheid, bewegen en sporten, vervoerpraten en begrijpen, emoties en gedrag. Welke thema’s van toepassing zijn hangt af van jouw hulpvraag. Bekijk alle thema’s.

Vogellanden is aangesloten bij het CP-Net

Dit is een netwerk van zorgprofessionals, onderzoekers en patiënten met CP. Samen willen we dat iedereen met cerebrale parese (CP) de beste zorg krijgen. We delen kennis, ervaringen en onderzoeken. Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen CP-Net? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van CP-Net. Bekijk ook de website van CP-Net voor meer informatie. 

Handige websites voor meer informatie

Revalidatieartsen

Hieronder staan een aantal revalidatieartsen. Op de pagina revalidatiearts vind je alle artsen van Vogellanden.

 • Y. van de Laar - Bakker

  Revalidatiearts
  Kinderen en jongeren, 0-6 jaar
  BIG code: 79051360201
  Pasfoto Revalidatiearts Y. van der Laar
 • I. Lankhorst

  Revalidatiearts
  Kinderen, jongeren en jongvolwassenen
  BIG code: 19913291101
  Pasfoto Revalidatiearts Kinderen, Jongeren en jongvolwassenen I. Lankhorst
 • M. Kooijman

  Revalidatiearts
  Kinderen en jongeren, 6-18 jaar
  BIG code: 49050900401
  Pasfoto Revalidatiearts Kinderen En Jongeren M. Kooijman

Verhaal Cerebrale Parese (CP)