Wat is een dwarslaesie?
Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg. Een dwarslaesie kan ontstaan door een ongeval, ontsteking, bloeding of tumor. Maar ook medische handelingen zoals bestraling of een operatie kunnen een oorzaak zijn. Het ruggenmerg loopt door de wervelkolom in de rug. Deze vormt de verbinding tussen de hersenen en de zenuwen die de organen, de armen en de benen aansturen. Door een beschadiging van het ruggenmerg is deze verbinding geheel of gedeeltelijk onderbroken. Je kunt dan bijvoorbeeld jouw benen niet meer voelen en bewegen. Dit noemen we uitval. Hoe veel uitval je hebt hangt af van de plaats en de grootte van de beschadiging. Hoe hoger de beschadiging in het ruggenmerg zit, hoe groter het gebied is dat geen signalen meer krijgt. Er is verschil tussen een complete en een incomplete dwarslaesie.
Wat is een complete dwarslaesie?
Het ruggenmerg is geheel onderbroken, hierdoor kunnen de hersenen de lichaamsdelen onder de beschadiging niet meer aansturen. Ook bereikt informatie vanuit deze lichaamsdelen de hersenen niet. Er is een volledige verlamming en een volledig verlies van gevoel.
Wat is een incomplete dwarslaesie?
Het ruggenmerg is dan voor een deel doorbroken of licht beschadig De hersenen en de lichaamsdelen onder de beschadiging kunnen dan nog wel signalen aan elkaar doorgegeven. De verlamming is hierdoor niet volledig en/of het gevoel is nog (voor een deel) aanwezig.
Wat zijn de gevolgen van een dwarslaesie?
Er zijn lichamelijke gevolgen zoals verlamming en gevoelloosheid. Je kunt dan problemen krijgen met activiteiten zoals staan, zitten, lopen, fietsen, wassen en aankleden. En vaak zijn er veranderingen in de blaas-, darm- en seksuele functies. Ook kan een dwarslaesie zorgen voor emotionele problemen zoals angstige, verdrietige en sombere gevoelens. Verder moet je soms praktische zaken regelen, zoals het aanschaffen van hulpmiddelen en het regelen van aanpassingen in huis.
Waar kun je revalideren?
Afhankelijk van jouw situatie en leeftijd kun je een behandeling krijgen op verschillende plekken. De contact- en adresgegevens vind je op de pagina contact.
Wij werken op het gebied van dwarslaesie samen met andere revalidatiecentra in de regio
We hebben nauw contact met het Roessingh, UMCG en Revalidatie Friesland. Afhankelijk van jouw soort dwarslaesie en situatie kun je bij ons of 1 van de andere revalidatiecentra terecht.