Dwarslaesie

Voorlezen
Behandelaar en patiënt doen loopoefeningen m.b.v. bodyweight support system bij loopbrug

Revalidatie bij dwarslaesie

Revalidatiecentrum Vogellanden in Zwolle behandelt patiënten met een dwarslaesie. Een dwarslaesie heeft grote gevolgen voor jouw dagelijks leven. Een team van behandelaren staat voor jou klaar. Samen kijken we naar jouw mogelijkheden en coachen je naar een zo goed mogelijk leven. Daarbij werken we bijvoorbeeld samen met ziekenhuizen, bedrijven, scholen en verwijzers in de regio.

Wat is een dwarslaesie?

Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg. Een dwarslaesie kan ontstaan door een ongeval, ontsteking, bloeding of tumor. Maar ook medische handelingen zoals bestraling of een operatie kunnen een oorzaak zijn. Het ruggenmerg loopt door de wervelkolom in de rug. Deze vormt de verbinding tussen de hersenen en de zenuwen die de organen, de armen en de benen aansturen. Door een beschadiging van het ruggenmerg is deze verbinding geheel of gedeeltelijk onderbroken. Je kunt dan bijvoorbeeld jouw benen niet meer voelen en bewegen. Dit noemen we uitval. Hoe veel uitval je hebt hangt af van de plaats en de grootte van de beschadiging. Hoe hoger de beschadiging in het ruggenmerg zit, hoe groter het gebied is dat geen signalen meer krijgt. Er is verschil tussen een complete en een incomplete dwarslaesie.

Wat is een complete dwarslaesie?

Het ruggenmerg is geheel onderbroken, hierdoor kunnen de hersenen de lichaamsdelen onder de beschadiging niet meer aansturen. Ook bereikt informatie vanuit deze lichaamsdelen de hersenen niet. Er is een volledige verlamming en een volledig verlies van gevoel.

Wat is een incomplete dwarslaesie?

Het ruggenmerg is dan voor een deel doorbroken of licht beschadigd. De hersenen en de lichaamsdelen onder de beschadiging kunnen dan nog wel signalen aan elkaar doorgeven. De verlamming is hierdoor niet volledig en/of het gevoel is nog (voor een deel) aanwezig.

Wat zijn de gevolgen van een dwarslaesie?

Er zijn lichamelijke gevolgen zoals verlamming en gevoelloosheid. Je kunt dan problemen krijgen met activiteiten zoals staan, zitten, lopen, fietsen, wassen en aankleden. En vaak zijn er veranderingen in de blaas-, darm- en seksuele functies. Ook kan een dwarslaesie zorgen voor emotionele problemen zoals angstige, verdrietige en sombere gevoelens. Verder moet je soms praktische zaken regelen, zoals het aanschaffen van hulpmiddelen en het regelen van aanpassingen in huis.

Waar kun je revalideren?

Afhankelijk van jouw situatie en leeftijd kun je een behandeling krijgen op verschillende plekken. De contact- en adresgegevens vind je op de pagina contact.

Behandelaar en patiënt doen loopoefeningen m.b.v. bodyweightsysteem

Jouw behandeling

Je bespreekt samen met de revalidatiearts welke wensen, problemen en vragen je hebt. De revalidatiearts stelt voor jouw behandeling een team van behandelaren samen. Zij bespreken samen met jou de behandeling en jouw behandelplan. Je denkt dus zelf mee. Dat vinden wij belangrijk. 

Ben je een kind?
Dan kom je samen met jouw ouders of verzorgers naar Vogellanden. We kijken samen met jou en jouw ouders of verzorgers waar jij behoefte aan hebt.

Thema’s
De behandeling bestaat vaak uit verschillende thema’s zoals zorg en persoonlijke verzorging, wonen en zelfstandigheid, emoties en gedrag, vervoer en werk. Welke thema’s van toepassing zijn hangt af van jouw hulpvraag. Bekijk alle thema’s.

Wij werken op het gebied van dwarslaesie samen met andere revalidatiecentra in de regio

We hebben nauw contact met het Roessingh, UMCG en Revalidatie Friesland. Afhankelijk van jouw soort dwarslaesie en situatie kun je bij ons of 1 van de andere revalidatiecentra terecht. 

Handige websites voor meer informatie

Verhaal Dwarslaesie