Multiple Sclerose (MS)

Voorlezen
PatiƩnt met rollator en behandelaar

Revalidatie bij Multiple Sclerose (MS)

Revalidatiecentrum Vogellanden in Zwolle behandelt patiënten met MS. De ziekte MS kan grote gevolgen hebben voor jouw dagelijks leven. Een team van behandelaren staat bij Vogellanden voor jou klaar. Samen kijken we naar jouw mogelijkheden en coachen we je naar een zo goed mogelijk leven. Daarbij werken we bijvoorbeeld samen met ziekenhuizen, bedrijven, scholen en verwijzers in de regio.

Wat is MS?

Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte van het centraal zenuwstelsel waar je niet van kunt genezen. Het centraal zenuwstelstel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen. Rondom de zenuwen van en naar het centrale zenuwstelsel zit een beschermlaag. Deze beschermlaag heet myeline. Doordat er bij MS iets mis is in het afweersysteem, wordt de laag om de zenuwen (myeline) aangevallen en beschadigd. Zenuwen komen hierdoor bloot te liggen en geven minder goed signalen van en naar de hersenen door. Soms gebeurt dit zelfs helemaal niet. 

Wat zijn de gevolgen van MS?

De gevolgen en de klachten van MS verschillen per persoon. Je hersenen kunnen bijvoorbeeld niet meer goed prikkels en signalen sturen naar je benen, waardoor je moeite hebt met staan en/of lopen. Je kunt ook problemen krijgen met activiteiten zoals plassen, jezelf verzorgen, praten en zien. Ook kun je veranderingen hebben in het gevoel zoals gevoelloosheid, tintelingen of een doof gevoel in voeten en/of armen. De klachten hangen samen met de plaats in de hersenen waar de beschadiging ontstaat. Naast lichamelijke klachten leidt hersenletsel vaak tot klachten met denken, emoties en gedrag. Je kunt bijvoorbeeld vergeetachtig, prikkelbaar, vermoeid en passief zijn. Ook kun je vaak misverstanden hebben. Dit zijn de onzichtbare gevolgen van MS.

Er zijn 4 soorten van MS:

 • Relapsing Remitting MS (RRMS) komt het meest voor. Bij deze vorm van MS wisselen periodes van aanvallen en herstel elkaar af. De aanval is een ontsteking waardoor je klachten krijgt. Verdwijnt de ontsteking? Dan nemen je klachten af en ga je herstellen.
 • Benigne MS is een milde vorm. Er zijn lange periodes zonder aanvallen. Vaak zit er jaren tussen.
 • Secundair Progressieve MS (SPMS) Deze vorm ontstaat vaak uit RRMS. Je herstelt niet meer volledig en de laag om de zenuwen (myeline) beschadigd. Je gaat langzaam achteruit.
 • Primair Progressieve MS (PPMS) komt het minst voor. Bij PPMS is je ruggenmerg aangetast en merk je direct vanaf het begin achteruitgang.

Op de website van Vereniging MS Nederland vind je meer informatie over de soorten van MS. Bekijk ook het filmpje van MS Nederland over MS. Ook het Nationaal MS fonds heeft een uitleg filmpje over MS. 

Waar kun je revalideren? 

Afhankelijk van jouw situatie en leeftijd kun je een behandeling krijgen op verschillende plekken. De contact- en adresgegevens vind je op de pagina contact.

Patient houdt bal vast

Jouw behandeling

Je bespreekt samen met de revalidatiearts welke wensen, problemen en vragen je hebt. De revalidatiearts stelt voor jouw behandeling een team van behandelaren samen. Zij bespreken samen met jou de behandeling en jouw behandelplan. Je denkt dus zelf mee. Dat vinden wij belangrijk. 

Thema’s
De behandeling bestaat vaak uit verschillende thema’s zoals zorg en persoonlijke verzorging, bewegen en sporten, praten en begrijpen, emoties en gedrag. Welke thema’s van toepassing zijn hangt af van jouw hulpvraag. Bekijk alle thema’s.

Handige websites voor meer informatie

Bijeenkomst MS Vereniging Nederland regio Overijssel-Noord en Zuid-Drenthe

Elk jaar organiseert  MS Vereniging Nederland verschillende activiteiten. Op 25 juni 2022 was er een MS-bijeenkomst in Zwolle. De bijeenkomst bestond uit 3 presentaties. Neuroloog E. Zeinstra van MS-centrum Isala vertelde over stamceltherapie, onderzoek en innovatie. En ergotherapeut I. de Graaf van Vogellanden sprak  onder andere over ergotherapie, vermoeidheid en problemen met denken en geheugen. De laatste presentatie ging over Domotica voor het besturen van slimme elektrische  apparaten in je huis. De bijeenkomst is gefilmd en kun je terugkijken. 

Revalidatieartsen

Hieronder staan een aantal revalidatieartsen. Op de pagina revalidatiearts vind je alle artsen van Vogellanden.

 • M. Hoonhorst

  Revalidatiearts
  Volwassenen
  BIG code: 49045890501
  Pasfoto Revalidatiearts M. Hoonhorst