Traumatisch hersenletsel

Voorlezen
Vrouw met erge hoofdpijn in bed

Revalidatie bij traumatisch hersenletsel

Revalidatiecentrum Vogellanden in Zwolle behandelt patiënten met traumatisch hersenletsel. Een team van behandelaren staat voor jou klaar. Samen kijken we naar jouw mogelijkheden en coachen je naar een zo goed mogelijk leven. Daarbij werken we bijvoorbeeld samen met ziekenhuizen, bedrijven, scholen en verwijzers in de regio.

Wat is traumatisch hersenletsel?

Traumatisch hersenletsel is een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De hersenen zijn beschadigd. Dat kan komen door een klap op het hoofd door een ongeluk, een val of vechtpartij. Door de harde klap kan een beschadiging (zwelling) ontstaan in de hersenen, soms met een flinke bloeduitstorting. Een deel van de hersencellen en de bloedvaten die de zuurstof naar de hersenen vervoeren is beschadigd. 

Wat zijn de gevolgen van een traumatisch hersenletsel?

Traumatisch hersenletsel heeft lichamelijke en geestelijke gevolgen. Sommige gevolgen kun je direct zien, bijvoorbeeld een verlamming of het moeilijk kunnen bewegen van een been of arm. Je kunt problemen krijgen met activiteiten zoals staan, lopen, praten, wassen en aankleden. Andere gevolgen kun je niet direct zien (onzichtbare gevolgen) zoals vermoeidheid, overgevoeligheid voor prikkels van geluid of licht. Verder kun je moeite hebben met onthouden of plannen van activiteiten. Ook kan hersenletsel zorgen voor veranderingen in je emoties of gedrag, waardoor je bijvoorbeeld sneller moet huilen. 

Waar kun je bij ons terecht? 

Afhankelijk van jouw situatie en leeftijd kun je een behandeling krijgen op verschillende plekken. De contact- en adresgegevens vind je op de pagina contact.

Vrouw aan tafel met hand aan haar hoofd

Jouw behandeling bij Vogellanden

Je bespreekt samen met de revalidatiearts welke wensen, problemen en vragen je hebt. De revalidatiearts stelt voor jouw behandeling een team van behandelaren samen. Zij bespreken samen met jou de behandeling en jouw behandelplan. Je denkt dus zelf mee. Dat vinden wij belangrijk. 

Ben je een kind?
Dan kom je samen met jouw ouders of verzorgers naar Vogellanden. We kijken samen met jou en jouw ouders of verzorgers waar jij behoefte aan hebt.

Thema’s
De behandeling bestaat vaak uit verschillende thema’s zoals zorg en persoonlijke verzorging, denken en geheugen, gedrag en emoties en vervoer. Welke thema’s van toepassing zijn hangt af van jouw hulpvraag. Bekijk alle thema’s.  

Door een hersenletsel kun je overgevoelig reageren op prikkels

Je kunt bijvoorbeeld moeite hebben met licht, geluiden, kleuren en aanrakingen. In onze kliniek voor volwassenen hebben we onder andere een lichtplan. We kunnen de lichtsterkte afstemmen op wat jij nodig hebt. 

Handige websites voor meer informatie

Revalidatieartsen

Hieronder staan een aantal revalidatieartsen. Op de pagina revalidatiearts vind je alle artsen van Vogellanden.

 • A. Karstenberg - Kramer

  Revalidatiearts
  Volwassenen
  BIG code: 59915257801
  Pasfoto Revalidatiearts A. Karstenberg - Kramer
 • M. Hoonhorst

  Revalidatiearts
  Volwassenen
  BIG code: 49045890501
  Pasfoto Revalidatiearts M. Hoonhorst
 • M. Feldmann - Bakema

  Revalidatiearts
  Volwassenen
  BIG code: 99055069701
  Pasfoto Revalidatiearts M. Feldmann - Bakema
 • M. Kooijman

  Revalidatiearts
  Kinderen en jongeren, 6-18 jaar
  BIG code: 49050900401
  Pasfoto Revalidatiearts Kinderen En Jongeren M. Kooijman