Poliklinisch revalideren bij Vogellanden
Poliklinische revalidatie houdt in dat u vanuit huis voor behandeling naar Vogellanden komt. U volgt minimaal twee verschillende therapieën, bijvoorbeeld fysiotherapie, maatschappelijk werk en ergotherapie. Het kan ook zijn dat u vanuit de kliniek doorstroomt naar de poliklinische revalidatie. Dan is met u besproken hoe de poliklinische revalidatie er uit gaat zien.
U wordt voor poliklinische revalidatie naar Vogellanden doorverwezen door uw huisarts of medisch specialist. Na ontvangst van een verwijsbrief nemen wij uw verwijzing in behandeling. De revalidatiearts ontvangt en beoordeelt uw verwijzing waarna u een uitnodiging voor een eerste afspraak ontvangt: het intake gesprek.
Het intakegesprek
Het intake gesprek is een gesprek met de revalidatiearts, de arts assistent of de physician assistant. Samen met u kijkt hij of revalidatie nodig is. De arts wil graag weten wat u wilt bereiken. Dit noemen we uw hulpvraag. Uw hulpvraag is de basis voor de revalidatie. Het is goed mogelijk dat u meerdere hulpvragen heeft. Daarnaast kan een aanvullend onderzoek worden gedaan. Mocht u iets niet begrijpen dan is het belangrijk dat u dit aangeeft.
Na dit intakegesprek krijgt u nog aanvullende informatie van de secretaresse. Ook wordt er een foto gemaakt voor het elektronisch patiënten dossier.
We raden u aan het gesprek met de arts voor te bereiden:
- Zorg dat u weet wat u wilt vertellen. Het is verhelderend voor uw behandelend arts als u duidelijk zegt wat u denkt en wat u wilt.
- Bedenk van tevoren wat u wilt weten. Schrijf uw vragen op om er zeker te zijn dat u niets vergeet.
- Neem een naaste mee. Twee horen meer dan één. En u heeft iemand met wie u kunt napraten.
- Neem een geldig legitimatiebewijs; een paspoort, een identiteitskaart of een rijbewijs mee.
- Neem een medicijnoverzicht mee. Deze kunt u opvragen bij uw apotheek.
In behandeling
Wanneer behandeling nodig is meldt de revalidatiearts u aan. U wordt gepland bij de behandelaren zodra er plek is. U zult met alle betrokken behandelaren een intake gesprek hebben.
Om uw mogelijkheden zo goed mogelijk in kaart te brengen observeren de behandelaren u tijdens de behandeling. Ook doen ze zo nodig onderzoek. Met uw hulpvraag en met onze observaties stellen we samen doelen op. Zo komen we tot een op maat gemaakt behandelplan. Met dit behandelplan wordt bepaald welke therapieën en groepsbehandelingen u nodig heeft. Na ongeveer zes tot acht weken komt het behandelteam samen tijdens een behandelplanbespreking. In de behandelplanbespreking bespreken we uw hulpvragen, de observaties en onderzoek door het behandelteam en de behandeldoelen.
Uw betrokkenheid en inbreng is belangrijk. Daarom nemen we de behandelplanbespreking van te voren met u door. Dit doen alle betrokken behandelaren. Een van de teamleden bespreekt de behandelplanbespreking met u na. Met uw goedkeuring wordt het behandelplan definitief voor een periode van ongeveer zes weken. U krijgt hiervan een verslag. Na ongeveer zes weken vindt opnieuw een behandelplanbespreking plaats.
Planning therapieën
Het planbureau maakt uw therapierooster met al uw afspraken. U krijgt uw therapierooster via de post of via de mail. Mocht u verhinderd zijn dan verzoeken we u dit tijdig aan het planbureau door te geven. Het liefst 24 uur van te voren. De bereikbaarheid van het planbureau staat onderaan op uw therapierooster vermeld.
Omgeving in beeld De poliklinische revalidatie voor volwassenen is gevestigd in het hoofdgebouw van Vogellanden. U vindt de therapieruimtes, het zwembad, de sporthal, de rustruimte, het planbureau en het restaurant op de begane grond. De afdeling activiteiten therapie is op de eerste verdieping. Vogellanden heeft een beleeftuin. U kunt hier naartoe voor ontspanning en er kunnen therapieën plaatsvinden. U kunt de bewegwijzering volgen richting de behandelaar waarmee u een afspraak heeft. U kunt plaatsnemen in de wachtkamer waar u wordt opgehaald.
Aandacht voor verbeterpunten en klachten
Wij doen ons uiterste best om u tijdens uw poliklinische revalidatie een goede behandeling en begeleiding te geven. Het kan desondanks gebeuren dat u niet tevreden bent. Wij waarderen het al u een klacht of verbeterpunt met de betreffende persoon bespreekt of met één van onze andere medewerkers. Zo kunnen wij samen met u naar een oplossing zoeken. U helpt ons hiermee onze zorg en dienstverlening te verbeteren. Ook kunt u contact opnemen met onze klachtenfunctionaris, via telefoonnummer van het bestuurssecretariaat (038) 498 1118 of mailadres klachtenfunctionaris@vogellanden.nl. De klachtenfunctionaris is onafhankelijk en heeft een begeleidende rol.
Bent u tevreden? Dan horen wij dat ook graag! Deel uw ervaring op www.zorgkaartnederland.nl.
Contact
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen neemt u dan contact op met het medisch secretariaat van de polikliniek via telefoonnummer 038-4981315 of per mail volwassenrevalidatie@vogellanden.nl.