Aanlegstoornis van arm of hand

Voorlezen
peuter met blonde krullen bij Vogellanden

Revalideren met een aanlegstoornis van arm of hand

Revalidatiecentrum Vogellanden in Zwolle behandelt kinderen en jongeren met een aanlegstoornis van een arm of hand. Maar ook (jong)volwassenen kunnen bij ons terecht. Een aanlegstoornis kan verschillende gevolgen hebben voor jouw dagelijks leven. Samen kijken we naar jouw mogelijkheden en coachen je naar een zo goed mogelijk leven. 

Wat is een aanlegstoornis van arm of hand? 

Bij een aanlegstoornis van de arm of hand ontbreekt er een (gedeelte van een) arm of hand. Deze afwijking is vroeg in de zwangerschap ontstaan. De oorzaak is vaak onbekend. We noemen deze aanlegstoornis ook wel een ‘congenitaal reductiedefect’. Congenitaal betekent aangeboren en reductie houdt in dat je arm verkort is. Het woord defect geeft aan dat je arm niet goed of helemaal niet aangelegd of gevormd is. 

Wat is Erbse Parese of Obstretisch Plexus Brachialis? 

Bij deze aandoening zijn de zenuwen beschadigd die vanuit de nek naar de arm lopen. Deze aandoening ontstaat meestal bij de geboorte. Tijdens een bevalling kan de schouder van het kind namelijk knel zitten. Hierdoor kan na de bevalling een armpje slap zijn, waardoor het minder kan bewegen. Kijk voor meer informatie over deze aandoening op de website van Erbse Parese Vereniging Nederland (EPVN).

Wat zijn de gevolgen van een aanlegstoornis?

De gevolgen van een aanlegstoornis zijn heel verschillend. Sommige kinderen met een aanlegstoornis hebben er nauwelijks last van, anderen juist veel. Zo kun je bijvoorbeeld: moeite hebben met aan- en uitkleden, tandenpoetsen, veters strikken en bestek gebruiken. Ook kun je misschien moeilijk schrijven, knippen, fietsen, klimmen of een balsport doen.’
Verder kan een aanlegstoornis emotionele gevolgen hebben zoals weinig zelfvertrouwen en faalangst. 

Waar kun je revalideren? 

Als je jonger bent dan 18 jaar, kom je samen met jouw ouders of verzorgers naar Vogellanden om te revalideren. Je revalideert dan op de polikliniek van kinderen en jongeren. Afhankelijk van jouw situatie en leeftijd kun je ook een behandeling krijgen op andere plekken. De contact- en adresgegevens vind je op de pagina contact.

Kind in een ballenbak

Jouw behandeling bij Vogellanden

Als je nog jong bent, bespreken wij jouw behandeling met jouw ouders’. Ben je al wat ouder? Dan bespreken we steeds meer met jou. Tijdens een eerste afspraak bespreken jij en jouw ouders met de revalidatiearts welke wensen, problemen en vragen jullie hebben. Soms is hier ook een ergotherapeut bij. Heb je een behandeling nodig? Dan kijken wij wanneer je kunt starten met de behandeling. De revalidatiearts stelt voor jouw behandeling een team van behandelaren samen. Zij bespreken samen met jou en jouw ouders de behandeling en jouw behandelplan.

Thema’s
De behandeling bestaat vaak uit verschillende thema’s zoals zorg en persoonlijke verzorging, bewegen en sporten, vrije tijd, emoties en gedrag, school en opleiding. Welke thema’s van toepassing zijn hangt af van jouw hulpvraag. Jouw behandeling wordt op jouw vragen en wensen afgestemd, want niemand is hetzelfde. Elk kind ontwikkelt zich anders. Bekijk alle thema’s.

Kinderen, jongeren en ouders kunnen terecht bij het AA-team

Het AA-team helpt kinderen en jongeren met een beperking in arm of hand met hun revalidatie. AA staat voor ArmAfwijking. De behandelaren uit dit team passen hun behandeling aan op jouw ontwikkeling. Ze hebben aandacht voor de verschillende thema’s die belangrijk zijn voor kinderen en jongeren. Tijdens de behandeling leer je om een bepaalde activiteit zelf te doen. Soms kan een hulpmiddel daarbij helpen. Ook kunnen de behandelaren informatie geven over een prothese. De behandelaren geven jouw ouders voorlichting, tips en adviezen. 

Jaarlijkse spelmiddag voor kinderen met een armafwijking

Het team organiseert jaarlijks 2 spelmiddagen voor kinderen met aanlegstoornis van een arm of hand. De ene is speciaal voor kinderen van 4 tot 12 jaar, de andere is voor jongeren van 12 tot 18 jaar en hun ouders. Het doel van deze middag is dat alle kinderen en hun ouders elkaar leren kennen en op een leuke manier ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen.

Handige websites voor meer informatie

Revalidatieartsen

Hieronder staan een aantal revalidatieartsen. Op de pagina revalidatiearts vind je alle artsen van Vogellanden.

  • Y. van de Laar - Bakker

    Revalidatiearts
    Kinderen en jongeren, 0-6 jaar
    BIG code: 79051360201
    Pasfoto Revalidatiearts Y. van der Laar