Aanlegstoornis van arm of hand

Voorlezen
peuter met blonde krullen bij Vogellanden

Revalideren met een aanlegstoornis van arm of hand

Revalidatiecentrum Vogellanden in Zwolle behandelt kinderen en jongeren met verschillende aandoeningen aan een arm of hand. Maar ook (jong)volwassenen kunnen bij ons terecht. Een aandoening kan verschillende gevolgen hebben voor jouw dagelijks leven. Samen kijken we naar jouw mogelijkheden en coachen je naar een zo goed mogelijk leven.

Wat is een aanlegstoornis van arm of hand? 

Bij een aanlegstoornis aan een arm of hand mist er een (gedeelte van een) arm of hand. Dat is al vroeg in de zwangerschap gebeurt.

De oorzaak is vaak onbekend. Deze aanlegstoornis krijgt vaak de naam: ‘congenitaal reductiedefect’. Congenitaal betekent dat je er mee geboren bent. Reductie betekent verminderen, want je arm is korter. Defect betekent dat iets niet (helemaal) werkt, want je mist een (gedeelte van een) arm of hand.

Erbse Parese of Plexus Brachialis letsel

Bij deze aandoening zijn de zenuwen beschadigd die vanuit de nek naar de arm lopen. Deze aandoening ontstaat meestal bij de geboorte. Tijdens een bevalling kan de schouder van het kind namelijk knel zitten. Hierdoor kan na de bevalling een armpje slap zijn, waardoor het minder kan bewegen. Kijk voor meer informatie over deze aandoening op de website van Erbse Parese Vereniging Nederland (EPVN).

Problemen met het gebruiken van armen of handen vanwege hersenletsel

Hersenletsel is schade aan de hersenen. Door de beschadiging kan het lastiger zijn om je armen of handen te gebruiken. Kinderen kunnen last hebben van bijvoorbeeld te veel spanning van de spieren in de arm. Daardoor is het moeilijk om iets vast te grijpen. Lees ook de informatie over Cerebrale Parese en niet-aangeboren hersenletsel.

Wat zijn de gevolgen van een aanlegstoornis?

De gevolgen van aandoeningen aan een arm of hand zijn heel verschillend. Sommige kinderen met een aanlegstoornis of Erbse Parese hebben er nauwelijks last van, anderen juist veel. Zo kun je bijvoorbeeld: moeite hebben met aan- en uitkleden, tandenpoetsen, veters strikken en bestek gebruiken. Ook kun je misschien moeilijk schrijven, knippen, fietsen, klimmen of een balsport doen. Verder kan een aandoening aan een arm of hand emotionele gevolgen hebben zoals weinig zelfvertrouwen en faalangst.

Waar kun je revalideren? 

Als je jonger bent dan 18 jaar, kom je samen met jouw ouders of verzorgers naar Vogellanden om te revalideren. Je revalideert dan op de polikliniek van kinderen en jongeren. Afhankelijk van jouw situatie en leeftijd kun je ook een behandeling krijgen op andere plekken. De contact- en adresgegevens vind je op de pagina contact.

Kind in een ballenbak

Jouw behandeling bij Vogellanden

Als je nog jong bent, bespreken wij jouw behandeling met jouw ouders’. Ben je al wat ouder? Dan bespreken we steeds meer met jou. Tijdens een eerste afspraak bespreken jij en jouw ouders met de revalidatiearts welke wensen, problemen en vragen jullie hebben. Soms is hier ook een ergotherapeut bij. Heb je een behandeling nodig? Dan kijken wij wanneer je kunt starten met de behandeling. De revalidatiearts stelt voor jouw behandeling een team van behandelaren samen. Zij bespreken samen met jou en jouw ouders de behandeling en jouw behandelplan.

Thema’s
De behandeling bestaat vaak uit verschillende thema’s zoals zorg en persoonlijke verzorging, bewegen en sporten, vrije tijd, emoties en gedrag, school en opleiding. Welke thema’s van toepassing zijn hangt af van jouw hulpvraag. Jouw behandeling wordt op jouw vragen en wensen afgestemd, want niemand is hetzelfde. Elk kind ontwikkelt zich anders. Bekijk alle thema’s.

Kinderen, jongeren en ouders kunnen terecht bij het AA-team

Het AA-team helpt kinderen en jongeren met een beperking in arm of hand met hun revalidatie. AA staat voor ArmAfwijking. De behandelaren uit dit team passen hun behandeling aan op jouw ontwikkeling. Ze hebben aandacht voor de verschillende thema’s die belangrijk zijn voor kinderen en jongeren. Tijdens de behandeling leer je om een bepaalde activiteit zelf te doen. Soms kan een hulpmiddel daarbij helpen. Ook kunnen de behandelaren informatie geven over een prothese. De behandelaren geven jouw ouders voorlichting, tips en adviezen. 

Handige websites voor meer informatie

Revalidatieartsen

Hieronder staan een aantal revalidatieartsen. Op de pagina revalidatiearts vind je alle artsen van Vogellanden.

  • Y. van de Laar - Bakker

    Revalidatiearts
    Kinderen en jongeren, 0-6 jaar
    BIG code: 79051360201
    Pasfoto Revalidatiearts Y. van der Laar