Maatregelen corona in Vogellanden
Toegankelijkheidsmenu
sluiten

ALS

Voorlezen
Vrouw zit in rolstoel en legt hoofd op hand van man

Revalidatie bij ALS

Revalidatiecentrum Vogellanden in Zwolle behandelt patiënten met ALS, PSMA en PLS.  Een spierziekte heeft grote gevolgen voor jouw dagelijks leven. Een team van behandelaren staat voor jou klaar. Samen kijken we naar jouw mogelijkheden en coachen je naar een zo goed mogelijk leven. Daarbij werken we bijvoorbeeld samen met ziekenhuizen, bedrijven, scholen en verwijzers in de regio.

Wat is ALS?

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ernstige spierziekte waarbij signalen vanuit de hersenen niet meer aankomen bij de spieren. Dit komt doordat de zenuwcellen in hersenen en ruggenmerg stuk gaan. De spieren worden geleidelijk dunner en minder krachtig. Ook kun je last hebben van spasticiteit. Spasticiteit is een verhoogde spanning in de spieren. De ziekte ALS kan beginnen in de armen of de benen, maar bijvoorbeeld ook met problemen zoals praten en slikken. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is meestal de oorzaak van het overlijden van iemand met ALS. Hoe snel de ziekte verloopt verschilt per persoon.

Bekijk ook het filmpje 'Wat is ALS?" van Stichting ALS Nederland.

Wat is PSMA en PLS?

Naast ALS bestaan er 2 ziektes die veel op ALS lijken, namelijk PSMA (Progressieve Spinale Musculaire Atrofie) en PLS (Primaire Laterale Sclerose). Deze kunnen overgaan in ALS. Ook hierbij worden de spieren steeds zwakker of spastisch. Het verloop van de ziekten verschilt per persoon.

Waar kun je revalideren?

Afhankelijk van jouw situatie kun je een behandeling krijgen op de polikliniek of de kliniek. De contact- en adresgegevens vind je op de pagina contact.

Vrouw praat met revalidatiearts

Jouw behandeling

Je bespreekt samen met de revalidatiearts welke wensen, problemen en vragen je hebt. De revalidatiearts stelt voor jouw behandeling een team van behandelaren samen. Zij bespreken samen met jou de behandeling en jouw behandelplan. Je denkt dus zelf mee. Dat vinden wij belangrijk. 


Thema’s
De behandeling bestaat vaak uit verschillende thema’s zoals zorg en persoonlijke verzorging, wonen en zelfstandigheid, bewegen en sporten, eten en drinken, emoties en gedrag. Welke thema’s van toepassing zijn hangt af van jouw hulpvraag. Bekijk alle thema’s.

Je kunt de app ‘ALS Thuismeten & Coachen’ gebruiken bij jouw behandeling

Deze app is door het ALS Centrum Nederland ontwikkeld. Het is een online omgeving waar je zelf via jouw telefoon, tablet of computer je lichamelijke situatie, gewicht, emoties en gedachten bijhoudt. De verpleegkundig specialist leest deze informatie in de app. Door deze app kunnen we volgen hoe het met jou gaat en de behandeling daarop aanpassen.   

Handige websites voor meer informatie

Revalidatieartsen

Hieronder staan een aantal revalidatieartsen. Op de pagina revalidatiearts vind je alle artsen van Vogellanden.

Pasfoto Revalidatiearts E. Baars
E. Baars
Revalidatiearts volwassenen
BIG code: 79035817101
Pasfoto verpleegkundig specialist N. de Goeijen
N. de Goeijen
Verpleegkundig specialist
BIG code: 89018078030